Серник

Серник

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Смесете продуктите за блата в дълбока купа и бързо омесете маслено тесто. То трябва да се меси лесно, но не бива да е твърде меко. Ако тестото стои като на трохи, може да добавите 2-3 с.л. прясно мляко.

Увийте готовото тесто в алуминиево фолио и го приберете за 1 час в хладилник.

В друга купа разбийте захарта и жълтъците до получаването на пищна пяна. Добавете изварата и ванилията, а след това стафидите и портокаловите кори и разбийте добре.

Извадете тестото от хладилника, премесете го и го разделете на две части - по-голяма и по-малка. От по-голямата разточете лист с дебелина около половин сантиметър и го сложете в предварително намаслена тавичка за печене. Набодете с вилица е печете в загрята на 180 градуса фурна до получаването на бледозлатист цвят.

Разточете и останалото тесто, след което го нарежете на ивици с дебелината на молив. Разбийте отделените белтъци на сняг и ги смесете с приготвената смес за плънка.

Сложете сместа върху изпеченото дъно, отгоре декорирайте с ивиците, като ги подредите, така че да се пресичат под формата на ромбове. Намажете с разбит белтък.

Сладкишът се пече около 25 минути на 160 градуса. Готов е, когато се отдели от стените на тавата, а отгоре придобие приятен тъмнозлатист цвят. Задължително се оставя поне 12 часа в хладилник преди сервиране.

Източник: gotvach.bg

Последни новини