Най-силното слънчево затъмнение за последните 250 г. вече е в историята

Жители на Катар, Бахрейн, емирството на Абу Даби в ОАЕ, югоизточна Саудитска Арабия и Оман за първи път от век и половина наблюдаваха почти пълно слънчево затъмнение, следващото подобно затъмнение може да бъде видяно в региона едва след сто години, съобщава РИА Новости.

Желаещите да видят как луната покрива слънчевия диск започнаха да се събират близо до сградата на Катарската обсерватория в Персийския залив от 5.30 сутринта. Служители на обсерваторията и планетариума „Ал Турая“, разположени в една и съща сграда, поканиха жителите на емирството, пиейки кафе или чай с тях, да се възхитят на много рядко срещано за тези части на света явление - слънчево затъмнение, което беше последното за 2019 г.

Служителите на планетариума раздадоха специални очила на всички, които искаха да погледнат "огненият пръстен", като предупредиха за риска да загубят зрението си, ако погледнат слънцето в този момент без защита. Максималната фаза на затъмнението беше видима в 6.36 сутринта местно време.

Причината да се получи този „огнен пръстен“ се дължи на разстоянието на нашия естествени спътник до Земята. В момента Луната е по-близо до своя апогей (което означава, че е по-далеч от Земята), заради което изглежда с 3 процента по-малка от Слънцето, когато се гледа от Земята, отбелязва OFFNews.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини