САЩ разкри на Русия новогодишен атентат в Санкт Петербург

САЩ са предоставили на Русия данни за готвен в Санкт Петербург атентат. По тези данни са задържани двама души от руската служба за сигурност (ФСБ), съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на съобщение от ФСБ.

Задържаните са подготвяли атентат по време на посрещането на Нова година в Санкт Петербург.

"Въз основа на информация, получена по-рано от американски партньори, Федералната служба за сигурност на Руската федерация на 27 декември задържа двама руски граждани, които възнамеряваха да извършат терористични действия на многолюдни места в Санкт Петербург по време на новогодишните празници", се казва в съобщението от ФСБ.

От службата добавиха, че от задържаните са взети материали, потвърждаващи подготовката им за терористични актове. Наказателно дело е по чл. 30 и чл. 205 от Наказателния кодекс на Русия (Подготовка за терористична атака) и чл. 205.1 (Участие в дейностите на терористична организация).

Президентът на Русия Владимир Путин разговаря с американския си колега Доналд Тръмп по телефона и му благодари за сътрудничеството в предотвратяването на терористичното нападение в Санкт Петербург. Телефонният разговор беше организиран по инициатива на Русия.

Разузнавателните данни, които Вашингтон сподели с Москва, помогна за предотвратяване на терористични атаки в Русия, се казва в изявление на Кремъл.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини