Mazda: Използването на голяма батерия не е по-екологично от дизела

Електрическите превозни средства с дълъг пробег, т.е. които имат батерии с голям капацитет, нанасят повече вреда на планетата от дизеловите автомобили. Това твърди представител на японския производител Mazda, на когото се позовава Engadget.

През октомври тази година компанията представи първия си електромобил – модела Mazda MX-30, който е оборудван с доста скромна батерия с капацитет от 35,5 кВтч, докато конкурентите имат много по-мощни акумулатори. Това решение, според Кристиан Шулце, европейски директор по изследвания в Mazda, е продиктувано от загрижеността на компанията за нашата планета.

В интервю за Automotive News той казва, че експлоатацията на батерия с този капацитет, заедно с производството и последващата й преработка, води до  отделяне на приблизително същото количество въглероден диоксид (CO2), както при използване на дизелов хечбек Mazda 3 през целия му експлоатационен живот.

Mazda взима предвид и подмяната на батерията след 100 хиляди мили. Според изчисления на компанията, използването на батерия 95 кВтч (приблизително колкото на Tesla Model S и Model X) причинява отделяне на повече въглероден диоксид отколкото дизелите. Ситуацията се влошава, ако собственикът реши да смени батерията.

Изчисленията на Mazda се базират на усреднени показатели за производството на електроенергия в Европа през 2016 г. Въглеродният отпечатък на собственика на електромобил обаче ще бъде значително по-нисък, ако той живее в зона с нулеви емисии или ако батериите се произвеждат в предприятия, захранвани от зелени енергийни централи.

Източник: technews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини