Днес е Васильовден! Честит празник на имениците!

Много българи празнуват в първия ден на годината своя именден.

Днес е Васильовден и е един от най-обичаните празници в народния календар от българите.

На този ден църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Св. Василий е бил знаменит църковен учител, християнски мислител,философ и писател. Бил е епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия.

Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев". През Златния век на българската писменост то е преведено на български език от Йоан Екзарх.

Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст, като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

На Васильовден празнуват имен ден над 130 000 българи, които носят имената Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Василена, Веселина, Вълчо.

Имениците в община Хасково на 1-ви януари са над 1869 . От тях 1510 са в град Хасково.

По данни на Националния статистически институт за най-разпространените мъжки имена у нас, Васил е в топ 10. 47 441 от мъжете в България са с това име.

В народния календар Васильовден се нарича и Сурва заради обичая сурвакане. Този ден носи много радост за децата. А трапезата по традиция е богата, като месото е задължително. Орехи, мед и жито също присъстват на масата. В първия ден на годината се пече и баницата с дрянови късмети. В тях всеки намира какво ще му се случи през новата година.

Хората вярват, че пожеланията на сурвакарите гонят нечистите сили и предпазват тях и дома им.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини