Васильовденска точена баница с дрянови късмети

Изображение 1 от 3

    От стари времена първият ден на новата година, който хората знаят под различни имена, освен като Васильовден и като Василица или Сурваки, се отличава с богата празнична обредност. 

    За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството.

    Рецептата за точената баница в хасковския край не е трудна, всеки, който има мерак, може да я изпълни, и време се намира, казва леля Пенка.
    В тавата за месене тя слага по 1 супена лъжица, захар, оцет, олио и чаена лъжица сол. Тази смес се разбърква с вода, около 300-400 милиграма, добавя се пресято брашното, колкото поеме, докато тестото започне са де отделя от съда. Омесеното тесто се оставя да отпочине и да втаса поне 20 минути. Разточват се корите и когато се редят, се намазват с плънка от сирене и яйца и малко кисело мляко. В средата на парчетата се слагат дряновите пръчки с пъпки. Наричат се за всеки член на семейството. Паричката е само една и тя е за късметлията на трапезата, казва леля Пенка.

    Според обичая, на трапезата баницата се завърта три пъти, всеки взима падналото се пред него парче с късмет. Останалото от баницата се пази "за Богородица". Първият залък момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг или съпруга.

    Около огъня се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят според това, чие листо е свежо или увехнало. С вода, в която е натопен дрян, жени и моми мият косите си, за да са здрави и лъскави. След прибирането на трапезата се запазват суровото жито, орехите и недогорялата свещ.

    Преди разсъмване започва Обичаят сурвакане започва още преди разсъмване с налагането по гърбината с дрянова пръчка за здраве. Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст, които обхождат домовете на своите близки и съседи.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини