Част от представителите на обществото в съдебната система положиха клетва днес

Изображение 1 от 5

    Днес 12 новоизбрани съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд – Димитровград. Церемонията бе водена от председателя на Темида в града - съдия Иван Маринов, в присъствието на съдия Петър Петров и административния секретар Елена Колева.

    Новите съдебни заседатели с 4-годишен мандат ще участват в разглеждането на наказателни дела,  когато за престъпление се предвижда наказание над 5 години лишаване от свобода. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели, като всеки от тях има равен глас за издаването на присъдата. Равния глас при определянето на пръсъдата означава, че в ситуация, примерно когато двамата заседатели заемат стовище за невинност, а съдията за виновност на подсъдимия, присъдата ще бъде оправдателна.

    Преди полагането на клетвата, съдебните заседатели бяха запознати от съдия Иван Маринов с функциите и ролята им в съдебните производства, със системата за случайно разпределение на делата и на самите съдебни заседатели за всяко дело, със задължителните изисквания за опазване на съдебната тайна и не разгласяването на данни от делата, с етичните принципи, които трябва да спазват, съгласно Наредба №7 за съдебните заседатели и други разпоредби. Той им разясни и спецификата на „тайното съвещение”, чрез което се определя присъдата по всяко дело. В него участват само съдията и заседателите, а в зависимост от гласуването подсъдимият може да бъде оправдан по повдигнатите обвинения или да получи присъда. „Вие сте гласът на обществеността и имате равен глас, права и задължения с този на съдията”, подчерта в експозето си председателят на Районния съд. След церемонията новите заседатели разгледаха залите на съда.

    По традиция клетвата бе прочетена от най-възрастния от тях, която в случая се оказа, Пенка Шишманова.

    12-те съдебни заседатели, положили днес клетва, са половината от необходимите за районния съд 25. Те бяха избрани миналата година от комисия, сформирана от Общински съвет – Димитровград, който организира процедурата. От началото на 2020 г. тя бе удължена и предстои избирането на още 12 заседатели. Изслушването им е насрочено за 21 януари от 16 ч. в зала  „Гросето“.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини