Европа отхвърли призива на Тръмп за прекратяване на ядрената сделка с Иран

Правителствата на Франция, Германия и Великобритания излязоха с декларация, в която подчертават, че ще продължат да спазват ядреното споразумение с Иран, пише "Гардиън".

Днес нашето послание е ясно: Ние ще продължим да изпълняваме Съвместния всеобхватен план за действие и да го съхраняваме. Ние призоваваме Иран да отмени всички мерки, които не съответстват на споразумението и да се върне към пълно изпълнение. Ние призоваваме Иран да се въздържа от насилие и сме готови да се ангажираме с Иран за стабилизиране на региона, пишат трите държави в съвместна декларация.

Париж, Берлин и Лондон изразяват съжаление за решението на САЩ да напуснат ядреното споразумение и да върнат санкциите срещу Иран.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Европа да се откаже от ядрената сделка с Ислямската република.

Вчера Тръмп използва "Туитър", за да напише, че е безразличен дали Иран иска да преговаря със САЩ. Той отговори на коментари на съветника по национална сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън, който обяви, че санкциите срещу Иран ще принудят страната да потърси преговори с Вашингтон.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви в съобщение, цитиран от "Ройтерс", че Франция и Русия споделят желание за запазване на ядрената сделка с Иран. Макрон и руският лидер Владимир Путин проведоха телефонен разговор в неделя. Президентът на Русия остава ангажиран за прилагане на сделката.

В ядреното споразумение с Иран участват Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини