Двамата папи: Бенедикт срещу Франциск

Такова нещо се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск. Бенедикт не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието.

"Двамата папи" като много амбициозен кинофилм развълнува милиони зрители по цял свят. "Двамата папи" като драматичен сюжет от реалния живот в момента вълнува целия католически свят - а и не само него. Във филма Католическата църква в лицето на оттеглящия се папа Бенедикт XVI и неговия наследник Франциск се сблъсква с фундаменталния въпрос дали и как църквата трябва да се нагажда към все по-динамичните промени в обществото. Точно същото в момента се случва и в реалността, където бившият папа Бенедикт XVI неочаквано излезе от усамотението си, за да се противопостави срещу модернизационните стремежи на Франциск.

"Сатанински лъжи и модни заблуди"

92-годишният германски духовник призова своя наследник да не отстъпва от принципа за безбрачието на католическите свещеници. "Не мога да мълча!" - пише Бенедикт XVI в новата си книга, чийто съавтор е крайно консервативният кардинал Робер Сара от Гвинея. Откъси от тази книга току-що публикува френският всекидневник "Фигаро".

Католическата църква не бива да се поддава на влиянието на "лоши внушения, театралност, сатанински лъжи и модни заблуди", предупреждават Бенедикт и Сара. Според тях, непрекъснатите дискусии около безбрачието само обърквали умовете на проповедниците.

Бракът засяга мъжа "в неговата цялост", твърдят двамата висши духовници. Но и проповедническият сан предявява изисквания към мъжа "в неговата цялост", доразвиват мисълта си те. Заключението им гласи: "Изглежда невъзможно двете призвания да бъдат съчетани".

Както е известно, в момента папа Франциск обмисля възможността да се разрешат браковете за проповедници в някои региони от амазонската джунгла, където има остър дефицит на католически свещеници. Този въпрос наскоро беше поставен на специалния синод за Амазонка, проведен в Рим. Очаква се, че 83-годишният "наследник на Свети Петър" ще обяви решението си за безбрачието в близките седмици.

Изненадващ прецедент

Бенедикт XVI се оттегли от Светия престол през 2013 година. Историята на Католическата църква познава само един случай, в който папа "подава оставка" - и той е отпреди 700 години. Сегашната публична намеса на Бенедикт XVI в делата на неговия наследник представлява много изненадващ прецедент, твърдят редица наблюдатели. Един от тях, журналистът Якопо Скарамуци, написа в Туитър, че кохабитацията между предишния и сегашния папа става особено трудна, когато бившият "нарушава обета си, според който трябва да живее в усамотение и да се подчинява".

Тук реалността вече изцяло опровергава въобразения кинематографски сюжет. Защото във филма "Двамата папи" Бенедикт XVI осъзнава необходимостта от модернизиране на Католическата църква и всъщност разчиства пътя пред аржентинския кардинал Берголио - бъдещия папа Франциск.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини