Кметът Мелемов към родители: "Сигнализирайте, когато ви искат пари! Издал съм заповед за забрана!"

„С моя заповед категорично съм забранил на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в детските градини, да събират парични средства от родителите на децата, по какъвто и да е повод, и в какъвто и да е размер.“

Това обяви кметът на Смолян Николай Мелемов на среща с недоволни от училищното хранене родители от Смолян, на която освен високите цени на купона за храна, се повдигна и въпроса с температурите на въздуха в класните стаи. Някои от присъстващите родители съобщиха, че в училището на детето им са искани пари за закупуване на електрически печки за отопление, те са били осигурени допълнително от родителите,  и са поискани от ръководството на учебното заведение когато има нужда.

Според тях парното се изключва преди 4.00 – 4,30 часа, когато все още има деца и когато родителите отивали да ги вземат- в помещението било студено.

„Замерили сме, никъде няма в града температура, под нормативно определените температури. Точно в това училище, за което казвате, пускат щорите, защото слънцето след обяд влиза в стаите и става много топло. Проверките са инцидентни, не знаят кога отиваме да ги мерим. Ще продължим тези проверки да ги правим.“, коментира шефът на РИО Мария Семерджиева.

В хода на срещата и други родители се оплакаха, че от детски заведения в Смолян са им искали пари за закупуване на печки, пердета и килими.

„Давайте сигнали за такива нарушения. Няма фактура, която да не съм подписал за консумативи и всичко необходимо за детските градини. Няма заявка от училище или детска градина, която да съм отказал. Сигнализирайте когато ви искат пари !“, призова градоначалникът.

Заповедта е била издадена още през октомври 2016 г. и е сведена за изпълнение на директорите на общинските детски градини на територията на община Смолян, и на други заинтересовани лица, допълват от общината. В нея е упоменато, че от родителите не трябва да се събират средства за консумативи, сапун, тоалетни принадлежности, дидактически материали и др, защото община Смолян подсигурява всичко необходимо на детските заведения за тяхното нормално функциониране.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини