Повече от 24 000 са разгледали експозициите на Хасковския музей за година

    24 435 посетители за една година. Такава е равносметката на екипа на Регионалния исторически музей в Хасково за интереса към експозициите през 2019 година. Ръстът, който отчитат е сериозен. В сравнение с посещаемостта през 2018 година, през изминалата посетителите са били с близо 2 хил. души повече.

    Музейният център на Тракийско изкуство в Източни Родопи, в който се намира и копието на уникалната Александровска гробница, е привлякъл интереса на 17 150 туристи, което е с 1050 повече от миналата година, посочват от РИМ-Хасково, под чиято шапка е тази забележителност.

    Чужденците, дошли до с. Александрово специално за Музейния център са 930. Англичани, французи, руснаци, германци и поляци са най-многобройните сред чуждите туристи.

    1600 ученици са разгледали копието на тракийската гробница, както и едно от най-старите златни съкровища в Александрово.

    През 2019-а се навършиха 10 години от откриването на Музейния център, построен с финансовата подкрепа на японското правителство, припомнят от Музея в Хасково.
    За четвърта поредна година музеят в бележи ръст по посещаемост. В РИМ има вече с шест експозиции, които показват интересни артефакти и разказват за периода от неолита до края на Втората световна война.

    Времето след 1945 г. също беше припомнено през изминалата годината през временните изложби – „Остров Белене – „Истина и памет” и експозицията, подготвена от главния уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Веселина Узунова- “Промяната 10 ноември 1989 г.” Двете изложби, както и гостуващата, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода предизвикаха голям интерес сред хасковци и гостите на града.
    През 2019 г. музеят е разгледан от 7285 посетители или 585 повече от 2018-та. Най-осезателно е увеличението при учениците. А нарастващият интерес се случва и благодарение на разработената от РИМ-Хасково познавателна игра. 400 младежите и деца са се включили в нея през годината. Автори на новите две книжки „Търсене на съкровища в музея“ са Антония Петрова, Мария Ангелова и Милен Вълчев. Книжките, значките и сертификатите са отпечатани с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Играта „Търсене на съкровища в музея“ бе отличена и от Фондация „Америка за България“ с чек за 5000 лева.
    Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова са пък любимци на най-малките посетители в музея. През декември 500 ученици се включиха в инициативата „Коледа в музея“, организирана заедно с Народния оркестър към община Хасково. На голям интерес се радват и станалите вече традиционни работилници за сурвачки, мартенички и за боядисването на яйца по Великден.

    Музеят вече е и предпочитано място за изнесените уроци на част от гимназистите. Те участ за древното минало на хасковския край в експозиция „Археология“.
    За Нощта на музеите бе представена изложба, посветена на развитието на радиото и телевизията от 30-те години на миналия век до наши дни. Тя бе подготвена от експонати, съхранявани в отделите „Нова история“ и „Най-нова история“. През септември пък бе открита обновената зала „Възраждане“.

    През 2019-та бяха издадени три албума. Фотоалбумът „Градът край реката с тополите“ бе издаден с финансовата подкрепа на община Хасково. Негови автори са д-р Красимира Узунова, д-р Веселина Узунова и Пенко Добрев. Д-р Красимира Узунова е автор на още две книжки – „Футболът в Хасково“ е „Капитан Петко войвода – Закрилникът на Тракия“.
    Все по-голяма популярност набира и въведената през миналата година практика денят за безплатни посещения да бъде през последния уикенд на месеца. В последната събота на декември експозициите бяха разгледани от 130 посетители.

    През тази година първото безплатно посещение в музея ще е на 25 януари.

    Haskovo.net
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини