„Загадки и истории в музея“ представят в Димитровград

Жителите и гостите на Димитровград ще могат да се насладят на два епизода от документалната поредица „Загадки и истории в музея“, свързани със световно известните музикални легенди Аспарух Лешников и Недялка Симеонова. Прожекциите ще се състоят в Туристически информационен център – Димитровград на 11.12.2023г. от 17:00ч.

Серийният филм представя културно-историческото наследство на Хасковския край в 10 епизода с 20 подбрани от сценаристите теми. Старт на дейностите беше даден през септември 2022 г. като част от проект РЕВИТА, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Режисьор и оператор на серийния филм е Николай Скерлев. Автор на музиката е хасковският композитор Данаил Петков. Сценариите са дело на екипа на РИМ-Хасково. В епизодите участват ентусиасти от Хасково, Харманли и Пловдив.

Идеята на поредицата е да популяризира материалното и нематериалното културно наследство на Хасковския край чрез подбрани теми от античната, новата и най-новата история на България и етнографията. Всяка тема разказва история, свързана с паметник на културата, или изложен в някой от музейните обекти експонат или обичай, с които музейните специалисти искат да запознаят жителите и гостите на Хасково и окръга. Някои теми са съсредоточени върху интересни личности и разказват малко известни или неизвестни факти от биографиите им.

Предстоят прожекции и на другите епизоди от поредицата в Димитровград.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини