Праисторическите крокодили били топлокръвни и това им позволило да преживият застудяването през юрата

Някои древни предшественици на днешните крокодили били топлокръвни, твърди новопроведено изследване.

Палеонтолози от Университета в Единбург анализирали състава на вкаменели зъби на изчезнал крокодил от семейство метриорхинциди.

Открили, че поне един древен предшественик на крокодилите от същото семейство не е бил студенокръвен.

Резултатите подсказват, че животните са можели да повишават температурата си със застудяване на времето, подобно на съвременните птици и бозайници.

А това вероятно им е помогнало да преживят глобалния спад в температурите, преди около 150 милиона години, в края на юрата.

Топлокръвието било ключово за метриорхинцидите и им помогнало да развият делфиноподобно тяло – включително плавници и опашна перка – и да се отправят към океана.

Днешните крокодили са студенокръвни и не могат сами да генерират топлина, което означава, че най-често спят зимен сън през по-студените месеци.

Преходът им от сушата към морето е подобен на прехода на делфините и китовете преди милиони години.

Стойностите на кислород в емайла на вкаменелия зъб били засегнати от телесната температура на животното, а измерването им позволило на учените да открият дали животните са били студено или топлокръвни.

Анализите сочат, че метриорхинцидите са можели да повишават телесната си температура над тази на околната среда, като са използвали метаболизма си за целта.

И макар този процес при тях да е бил по-малко ефективен, отколкото при другите топлокръвни животни, адаптивността им най-вероятно е помогнала да оцелеят, когато температурите се понижили в края на юрата – преди около 150 милиона години.

Студенокръвните им братовчеди телеозавридите имали проблем с адаптацията, но в крайна сметка оцелели.

Телеозавридите се топлели като стоели на слънце, подобно на съвременните крокодили.

Вероятно им е бил трудно да се стоплят при спада на морските температури, което поне отчасти обяснява защо много от тях измрели в края на юрския период.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини