Малки австралийски кристали разкриват древното магнитно поле на Земята

В малки кристали в Австралия е заключена древната история на първото магнитно поле на нашата планета, изчезнало преди стотици милиони години. И кристалите показват, че това поле е било много по-мощно, отколкото някой е вярвал. Това от своя страна би могло да помогне да се отговори на въпроса защо животът се е появил на Земята.

Тези малки древни кристали се откриват в скали на много повече от половин милиард години. По това време в разтопената скала плували малки магнитни частици. Но когато тази скала се охладила, частиците останали ориентирани по магнитното поле по това време. Тези частици все още са фиксирани по този начин, което предполага, че са били повлияни от много по-мощно магнитно поле, отколкото учените предполагат, разкрива ново проучване.

Магнитното поле на Земята се генерира от въртенето на вътрешното плътно желязно ядро във външното ядро ​​от течно желязо. Простиращо се далеч отвъд земната атмосфера, това поле защитава планетата от опасни частици от космоса, като слънчевия вятър и космическата радиация. Но тъй като видимите му ефекти върху повърхността на планетата са толкова минимални, изучаването на дългата история на полето е трудно. Тази история обаче е важна за разбирането на бъдещето на нашата собствена планета и други планети във Вселената. Знаем, че нашата планета има силен магнитен щит отдавна, защото е задържала повърхностните си води и е запазила живота. В противен случай космическата радиация отдавна би унищожила живота и водата от повърхността и Земята би заприличала много на Марс. Червената планета загубила старото си магнитно поле, когато планетата се охладила и ядрото ѝ спряло да се върти, обясняват изследователите.

Според новото проучване Земята има магнитно ядро ​​от 4,2 милиарда години. Но допреди 565 милиона години, много преди появата на динозаврите и малко преди да се появят многоклетъчни форми на живот при камбрийския взрив, това магнитно ядро ​​работело съвсем различно. В този момент нямало вътрешно ядро. Но магнезиевият оксид, разтворен във изцяло течното ядро ​​по време на същото гигантско въздействие, което създало луната на Земята, бавно се изнасял от ядрото и към мантията. Това движение на магнезия генерирало движение в течното ядро, което създавало ранното магнитно поле на Земята.

Когато магнезиевият оксид изтекъл, полето почти изчезнало, смятат изследователите. Но приблизително по също време ​​се образувало твърдото вътрешно ядро и спасило живота на Земята.

Според конвенционалното разбиране, полето, генерирано от стария магнит с магнезиев оксид, е било много по-слабо от сегашното. Но изучаването на древни кристали циркон, които са се образували, когато планетата е имала старото магнитно поле, показва друго. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Това изследване ни казва нещо за формирането на обитаема планета", казва Джон Тардуно, учен от Университета в Рочестър и автор на новото изследване. "Един от въпросите, на които искаме да отговорим, е защо Земята се е развила така, както се случило. Получаваме все повече доказателства, че магнитно екраниране е имало много рано на планетата."

Източник: Live Science

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини