5 °C

Грижата за ума е грижа за здравето

Десет-двайсет години назад учените считаха, че връзките между мозъчните клетки се формират в ранна възраст и в последствие не подлежат на промяна. Едва през последните години това виждане се променя радикално, благодарение на напредъка на технологиите за изследване на мозъчната дейност.

Много учени започнаха да проявяват интерес към източната култура и по-специално към медитацията, която е основен елемент в множество източни традиции и религии.

Какво, ако всъщност здравето ни е пряко свързано с вътрешния ни свят?

Умът ни се нуждае от хигиена и грижа, така както и тялото ни.

Изключително важно е да изчистваме старите и непотребни вярвания, травмиращи спомени и страхове, които ни пречат да вървим уверено напред.

Медитацията е състояние на осъзнат покой за постигане на физическо, емоционално и духовно развитие, с което тренираме ума и разширяваме съзнанието си. Тя е практика, която печели все повече последователи с невероятните ползи, с които допринася за нашия живот.

Звучи твърде добре, за да е истина, но всъщност е. Милиони хора по света наблюдават тези ефекти върху себе си, прилагайки универсалните медитативни и дихателни техники. Много от тях успяват да излекуват различни здравословни проблеми, нервни разстройства, да увеличат креативността си и да подобрят продуктивността си на работа.

Нека синтезирано да разгледаме основните ползи от медитацията:

- Подобряване умението за концентрация и внимание към детайла
- Подобряване на психичното здраве
- Благоприятно влияние на уменията за общуване
- Намаляване склонността към агресия
- Увеличаване на устойчивостта на стрес.

Медитацията е това, което може да ни даде истинска, дълбока почивка. Смята се, че почивката в състояние на медитация е няколко пъти по-дълбока от съня.

В днешно време, когато стресът е достигнал до рекордно високи нива, медитацията вече не е лукс за малцина, а се е превърнала в необходимост. Неслучайно над 80% от топ мениджърите на най-големите компании медитират, за да се справят с напрежението и за да поддържат ума си във форма.

Медитативните техники и упражнения за дишане ни научават да се фокусираме върху задачите и целите си и да бъдем ‘тук и сега’, вместо да се разсейваме или да блокираме, когато се претоварим с информация. Също така, медитацията увеличава способността ни да запомняме и да взимаме важни решения.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят нивата на стрес от всякакъв вид. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер, значително подобряват цялостното ни състояние и баланс.

За да получим инструкции от първо лице как да медитираме и да изберем ефективна за нас техника, най-добре е да посетим лекция или курс от истински експерт в областта на медитацията.

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар пристига в България, за да учи как да медитираме, така че да подобрим трайно качеството си на живот по време на единствен по рода си Мастърклас - „Разкриване на безкрайността“, подходящ и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са „Изкуството да живееш“/The Art of Living и „Международната асоциация за човешки ценности“/The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти.

По време на мастъркласа ще се разкрият техники от древния ведически текст, наречен на Санскрит - „Вигян Байрав“, ръкопис, в който са събрани 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще предаде част от тях на разбираем и достъпен език, така че всеки да открие най-ефективната и удобна за себе си техника, която да му служи ежедневно за по-добро качество на живот. Научените техники, разбира се, след това могат да се практикуват самостоятелно у дома.
Семинарът ще бъде проведен в много приятна и ведра обстановка, но също така ще бъде и трансформиращо преживяване за всички присъстващи, уверяват организаторите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
22 фев 2020
Последни новини