2 °C

Грижата за ума е грижа за здравето

Десет-двайсет години назад учените считаха, че връзките между мозъчните клетки се формират в ранна възраст и в последствие не подлежат на промяна. Едва през последните години това виждане се променя радикално, благодарение на напредъка на технологиите за изследване на мозъчната дейност.

Много учени започнаха да проявяват интерес към източната култура и по-специално към медитацията, която е основен елемент в множество източни традиции и религии.

Какво, ако всъщност здравето ни е пряко свързано с вътрешния ни свят?

Умът ни се нуждае от хигиена и грижа, така както и тялото ни.

Изключително важно е да изчистваме старите и непотребни вярвания, травмиращи спомени и страхове, които ни пречат да вървим уверено напред.

Медитацията е състояние на осъзнат покой за постигане на физическо, емоционално и духовно развитие, с което тренираме ума и разширяваме съзнанието си. Тя е практика, която печели все повече последователи с невероятните ползи, с които допринася за нашия живот.

Звучи твърде добре, за да е истина, но всъщност е. Милиони хора по света наблюдават тези ефекти върху себе си, прилагайки универсалните медитативни и дихателни техники. Много от тях успяват да излекуват различни здравословни проблеми, нервни разстройства, да увеличат креативността си и да подобрят продуктивността си на работа.

Нека синтезирано да разгледаме основните ползи от медитацията:

- Подобряване умението за концентрация и внимание към детайла
- Подобряване на психичното здраве
- Благоприятно влияние на уменията за общуване
- Намаляване склонността към агресия
- Увеличаване на устойчивостта на стрес.

Медитацията е това, което може да ни даде истинска, дълбока почивка. Смята се, че почивката в състояние на медитация е няколко пъти по-дълбока от съня.

В днешно време, когато стресът е достигнал до рекордно високи нива, медитацията вече не е лукс за малцина, а се е превърнала в необходимост. Неслучайно над 80% от топ мениджърите на най-големите компании медитират, за да се справят с напрежението и за да поддържат ума си във форма.

Медитативните техники и упражнения за дишане ни научават да се фокусираме върху задачите и целите си и да бъдем ‘тук и сега’, вместо да се разсейваме или да блокираме, когато се претоварим с информация. Също така, медитацията увеличава способността ни да запомняме и да взимаме важни решения.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят нивата на стрес от всякакъв вид. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер, значително подобряват цялостното ни състояние и баланс.

За да получим инструкции от първо лице как да медитираме и да изберем ефективна за нас техника, най-добре е да посетим лекция или курс от истински експерт в областта на медитацията.

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар пристига в България, за да учи как да медитираме, така че да подобрим трайно качеството си на живот по време на единствен по рода си Мастърклас - „Разкриване на безкрайността“, подходящ и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са „Изкуството да живееш“/The Art of Living и „Международната асоциация за човешки ценности“/The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти.

По време на мастъркласа ще се разкрият техники от древния ведически текст, наречен на Санскрит - „Вигян Байрав“, ръкопис, в който са събрани 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще предаде част от тях на разбираем и достъпен език, така че всеки да открие най-ефективната и удобна за себе си техника, която да му служи ежедневно за по-добро качество на живот. Научените техники, разбира се, след това могат да се практикуват самостоятелно у дома.
Семинарът ще бъде проведен в много приятна и ведра обстановка, но също така ще бъде и трансформиращо преживяване за всички присъстващи, уверяват организаторите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини