Перничани организират протест пред Министерски съвет

Перничани организират протест заради тежкото безводие в града. Той е насрочен за 25 януари от 11:30.

Протестът се организира от изпълнителния комитет на сдружението "Спаси Перник" и ще се състои пред Министерски съвет.  

Протест в подкрепа на Перник ще има днес и във Варна. Началото е обявено за 11 часа до община Варна. Организатор е инициативата "Зелен Младост" община Варна.

Преди около месец перничани бяха организирали градско шествие и молебен за вода в град Перник. 

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена". 

Традиционният фестивал "Сурва", който трябваше да се състои в периода от 24 - 26 януари също беше отменен. 

Ето и исканията и предложенията на Инициативният комитет "Спаси Перник", които бяха публикувани във фейсбук страницата на комитета.

Заради водния геноцид в община Перник, ние, гражданите от зоната на бедствието, обединявайки гражданската си енергия с разбирането, че водата няма цвят.

НАСТОЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1. НАПРАВЕТЕ ВОДОПРОВОДА ОТ СОФИЯ ЗА ПЕРНИК ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ –КРАТЪК СРОК! ИСКАМЕ СРОК ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ИЗГРАЖДАНЕТО МУ И СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ!

2. ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО ПЕТЯ АВРАМОВА, ОСТАВКА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ КРАСИМИР ЖИВКОВ, ДИРЕКТОРА НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ БЛАГОЕВГРАД – РАДОСЛАВ ГЕОРГИЕВ.

3. СЪД И НАЙ-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШИЛИТЕ ГЕНОЦИДА НАД ПЕРНИЧАНИ И ПЕРНИК ОТ „ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ“ ООД – ПЕРНИК, ПРЕДХОДНОТО РЪКОВОДСТВО НА ОБЩИНА ПЕРНИК И ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПЕРНИК, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – БЛАГОЕВГРАД!

4. ОПРАВЕТЕ "ВиК" ООД - ПЕРНИК, С БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА ВОДНАТА КРИЗА, С КАДЪРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ!

5. ПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИР "СТУДЕНА" ОТ ЯЗОВИР "ДОЛНА ДИКАНЯ"!

6. ПРОДЪЛЖЕТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯЗОВИР "РАЯНЦИ"!

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВОДИТЕ ОТ ЯЗОВИРИТЕ "ОСЛОМЕ" И "БУШЛЯК"!

8. ПРЕЦЕНЕТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИР "ПЧЕЛИНА" ЗА ПРОИЗВОДСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ, НАПОЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА СИСТЕМАТА!

9. РЕВИЗИРАЙТЕ, ПОДДЪРЖАЙТЕ И КОНТРОЛИРАЙТЕ ВОДОХВАЩАНИЯТА И ДОВЕЖДАЩИТЕ КАНАЛИ ЗА ЯЗОВИР "СТУДЕНА"!

10. ЗАПОЧНЕТЕ НЕЗАБАВНО ГОЛЕМИЯ ПРОЕКТ ЗА ПОДМЯНА И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ВиК МРЕЖИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА! ОПОЛЗОТВОРЯВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НЕ ГИ УСВОЯВАЙТЕ!

11. ДО ДОВЕЖДАНЕТО НА СОФИЙСКАТА ВОДА В ПЕРНИК ОСИГУРЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДОНОСКИ С ПИТЕЙНА ВОДА ПО КВАРТАЛИТЕ, А ЗА БОЛНИТЕ И НЕПОДВИЖНИТЕ - БУТИЛИРАНА ВОДА ДО ДОМОВЕТЕ ИМ!

12. ОПРАВЕТЕ СМЕТКИТЕ НИ ЗА ВОДАТА, ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ВЪЗДУХА ПО ТРЪБИТЕ!

13. НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА - В НЕЯ ВЛИЗАТ СРЕДСТВА ЗА ОСНОВНИ РЕМОНТИ И ПОДДРЪЖКА, КОИТО НЕ СЕ ПРАВЯТ!

14. "НЕ" НА ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ЗАВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ВОДАТА ЗА БЪДЕЩО НОВО СТРОИТЕЛСТВО!

15. ПРИЕМЕТЕ ПАКЕТ МЕРКИ, В ТОВА ЧИСЛО НОРМАТИВНИ ИЗМЕНЕНИЯ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ГРАЖДАНИ И ФИРМИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА С РЕЖИМНО ВОДОПОДАВАНЕ И ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНА ПИТЕЙНА ВОДА!

16. ОСИГУРЕТЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ЗА ОБЩИНА ПЕРНИК ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОДНАТА КРИЗА!

17. ИНФОРМИРАЙТЕ НИ НЕЗАБАВНО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИТЕ!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Рали
    0 0
    13:03, 25 яну 2020
    Тези "винкели" вместо да викат под прозорците,да бяха взели по една лопата и да помагат на работещите по инсталациите им.Те да не мислят,че водопровод се прави лесно.Лесно е да те качат на рейсове и да те докарат в столицата да сваляш правителство,щото Нинова е наясно,че с вот няма да стане.

Още новини

Последни новини