Социални работници помагат на майка от Хасково с дете с ТЕЛК да си намери работа

Самотна майка на дете със 100 % инвалидност е сред първите, които са се включили в програмата за съдействие от социални работници за намиране на работа на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара в Хасково. Жената от години не успява да си намери работно място, защото се налага на всеки 2-3 месеца да отсъства от града и да прекарва по десетина дни в Пловдив, където се водят рехабилитациите на детето й.

Координаторът по програмата за Хасковска област-Кристина Йорданова посочи, че с жената се работи за надграждане на уменията й, като целта е на базата на повечето знания, които тя ще придобие, по-късно да успее да се намери подходяща работа, съобразена с грижите, които е необходимо да полага за детето си и времето, което трябва да отделя за тях.

Инициативата е за подкрепа на безработни с намалена работоспособност и на техни близки, посочи Кристина Йорданова.

Хасково е сред петте града в страната, в които до края на октомври ще бъде оказано съдействието от страна на специалистите. Ще действат двама социални работници.

Общо ще бъдат обхванати 400 души от страната с ТЕЛК или техните близки. Социалните работници помагат с информация относно свободните работни места в региона, както и с информация за това как безработните да променят квалификацията си или да продължат образованието си. На социалните по проекта може да се разчита и за придружаване до Бюрото по труда и местната социална служба за търсенето на повече възможности за намирането на работа.

„Ние ще сме свързващо звено между бизнеса и тези, които се нуждаят от помощ, за да си намерят работно място. Ще помагаме и на хората, които се грижат за свои близки с увреждания също да си намерят подходяща работа.“, казва Кристина Йорданова. Затова една от таргет групите, които ще могат да се възползват от помощта й са именно родителите на деца с увреждания или със специални образователни потребности. Това е важно, защото тези родители са ангажирани ежедневно с рехабилитациите, прегледите, воденето до училище и забирането на тези деца. „Това обаче не означава, че те не могат да бъдат полезни за себе си и семейството си и да допринасят за семейния бюджет. Идеята е да имат работа, която да им позволява да са мобилни. Случаят по, който вече работим с надграждане на езикови и компютърни познания и умения, е свързан именно с възможност за работа в онлайн продажбите.“, обяснява Кристина Йорданова.

Социалните работници по програмата ще се срещат след заявка на място с хората, които имат нужда от помощ. Всеки случай ще се описва индивидуално. От друга страна е създадена и платформа от БСК и МТСП за онлайн обучение, която ще дава възможности за преквалификации. Тези, които завършат курса си успешно, ще получат е сертификат за определената компетентност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Поне 4 милиона Български Граждани
    живеят в пълна Мизерия
    • Да
      да
      20 -3
      14:09, 26 яну 2020
      обаче когато дойдат избори тия 4 милиона се чешат по пОтките и ходят навсякъде но не и да гласуват. имбецили
  • 2
    12
    123456
    12 -8
    14:24, 26 яну 2020
    И за кого да гласуват?И защо да гласуват?Избрания ще си взема 4 години заплатата,а избирателя ще лапа мухите.Държавните служби са разпределени по квоти от партиите за техни членове,а на частника държавата не може да каже копче.Минималната заплата и пенсиите се диктуват от ЕС и в такъв случай има ли значение кой и за какво ще изберат?
  • 3
    Хо
    Хохо
    22 -1
    15:00, 26 яну 2020
    Намират работа на социалните работници,не на нуждаещите се.Нагласени връзкари.Отчитане на дейност.
  • 4
    Ня
    Някой
    14 -1
    15:11, 26 яну 2020
    Като става въпрос за ТЕЛК се сетих нещо което се случва в Хасково. Има един доктор от телк комисията който здраво взема рушвети.
  • 5
    12
    123456
    13 -2
    16:36, 26 яну 2020
    Ама на болните режат яко процентите.
  • 6
    Бо
    борсадджиев
    10 -1
    22:18, 26 яну 2020
    Тези от борсата взимат си заплатките и отчитат някаква дейност! Като тази.
    Цял ден пият кафета и си разправят вицове за всичко което им дойде на акъла и кръстословици решават празно квадратче да не остане.
    Не гербаджиите, а партизаните да слязат от балкана с пушки и тескере в ръка ,тия бюрократи ще са си все същата пасмина!
    Та и който и да е на власт бюрокрацията си е бюрокрация, а благодарение на подобни списания , най-много да се сдобият с нови бюра и въртящи се кресла и столове, където се дреми и спи през всичкото им работно време!
    Темата е да разлаем кучетата разбирайте журналята,.,, за да се пише някъкъв актив пред проверяващите, а пък те съответно да се отчитат пред бащицата, върховнио бат бойко премиеро от банкя.
Последни новини