Агитатори на ДПС и изборни екскурзианти от Турция на прокурор

Няколко прокурорски проверки вече са образувани за нарушения в днешния изборен ден. Едната е по сигнал за купуване на гласове. Ружди Мюмюн и синът му Рушен Расим са били отведени в полицията за разпит, а в тях са открити списъци с имена и ЕГН-та, както и талончета с надпис "гориво 25 лева". Те раздавали хартийките в района на финасво стопанската гимназия в Хасково. На двамата са съставени предупредителни полицейски протоколи за купуване на гласове.

На прокуратурата са предадени и данните на 26 гласоподаватели, които напирали да гласуват в Широка поляна. От тамошната комисия дори поискали допълнително да вписват избиратели. На място пристигнали и от РИК Хасково, които установили, че 26-те са подписали декларация, че през последните 60 дни са пребивавали в държава от ЕС. Това им дава право да упражнят правото си на глас. Проверката на РИК обаче показала, че те са регистрирани на настоящ адрес в Турция, затова и били заличени от списъците.

Според Веселина Тончева, секретар на районната избирателна комисия, тези данни много лесно могат да бъдат проверени.

12 сигнала за нарушения са подадени в изборния ден в РИК Хасково. Всички те са проверени. Много сигнали е имало от селата на община Минерални бани, където агитатори на ДПС безцеремонно се разпореждали в избирателните секции. Агитаторите на Доган се държали грубо и със самите членове на РИК.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини