На Великобритания ѝ трябват българи, дори и неквалифицирани

На Великобритания ѝ трябват и неквалифицирани работници от чужбина, казва един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той предлага нова програма за визи за българи и румънци под 35-годишна възраст, пише "Дойче веле".

Джордж Юстис, един от водещите поддръжници на Брекзит и бивш министър в правителството на Борис Джонсън, настоява за промяна в миграционната политика на Великобритания.

"Предлагам да започнем двустранни преговори с членките на ЕС, като първо заложим на страни като България, Румъния и балтийските държави", обяви политикът. "Целта е да създадем реципрочна визова схема за младежка мобилност", каза той пред "Съндей Обзървър".

Бившият министър на околната среда предлага младежи до 35-годишна възраст от страни като България и Румъния първоначално да имат възможност да получават двугодишни визи, а в дългосрочен план да се развие "Програма за младежка мобилност", която да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се противодейства на острата липса на работна ръка и произтичащата от това висока инфлация. С този свой призив Юстис се противопоставя на обещанието на поддръжниците на Брекзит да затрудни достъпа до трудовия пазар за нискоквалифицирани чужденци.

Високи цени и малко работници

Последно инфлацията във Великобритания беше 8.7%. Експерти смятат, че една от причините за това е недостигът на работна ръка. По-малко работници означава по-малко производство и по-малко предлагане на стоки. А при запазване на нивото на търсенето на този фон цените скачат.

Според Юстис обаче икономическите трудности не се дължат на самия Брекзит, а на новата миграционна политика на Великобритания. Бившият министър смята, че тя не е съобразена с нуждите на страната.

"Позволяваме на хора с висококвалифицирани професии да влизат в страната - адвокати, специалисти по неплатежоспособност, музейни работници, дори дисководещи. Въпреки че нямаме недостиг в тези сектори. Но пък не позволяваме на хора да дойдат тук и да работят в хранителния сектор например, където имаме остър недостиг. А това също допринася за високата инфлация", казва политикът.

Недостигът на работници в Обединеното кралство засяга особено силно хотелите, както и сектора на гастрономията - ресторантите, пъбовете, кафенетата.

Брекзит и "контролът върху границите"

Един от основните аргументи на поддръжниците на Брекзит беше "да си върнем контрола върху границите" - take back control of our borders. Напускането на Великобритания от ЕС през януари 2020 година сложи край на свободното придвижване на гражданите от ЕС.

Граждани на страни - членки на ЕС, включително българи, които са живели на Острова преди декември 2020-а година, могат да кандидатстват за т.нар. статут на уседналост, който им позволява да работят в Обединеното кралство без визи.

Останалите, които имат желание да се трудят на Острова обаче, трябва да кандидатстват за работна виза. Това е свързано с различни трудности - не на последно място и с разходи. Цената на визата може да достигне около 1500 евро.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини