Изпитвате сънливост? Това може да е много опасно

Лекарите отбелязват 5 тревожни причини, които обясняват постоянната сънливост при някои хора.

Определено състояние на организма кара хората да изпитват желание да си легнат през целия ден.

Понякога обаче постоянното желание да спим може да се окаже симптом на сериозни заболявания или болезнени състояния.

Нека разберем кои са те: 

1. Дефицит на желязо

В човешкото тяло липсата на желязо води до намаляване на хемоглобина в кръвообращението. И този факт е доста способен да провокира желязодефицитна анемия. Един от основните и важни признаци в този случай е постоянната сънливост.

В края на краищата хемоглобинът участва активно в транспортирането на кислород до всички тъкани на тялото, включително го доставя до мозъка. Ако няма достатъчно кислород, мозъкът работи по-зле, чувствате се уморени, искате да се отпуснете, тоест да спите.

Въпреки това, при първите симптоми човек не трябва да „предписва“ лекарства и витамини за себе си. По-добре е да се консултирате с лекар.

2. Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за нормалния метаболизъм в човешкото тяло. Той произвежда важни хормони.

Нарушенията в работата на този орган почти винаги са придружени от сънливост, умора. При хората с подобни проблеми паметта работи по-лошо, теглото се увеличава и състоянието на косата и ноктите се влошава.

В този случай би било необходимо да се запишете при ендокринолог, също да си направите необходимите тестове и  ултразвук на щитовидната жлеза.

3. Ниско кръвно налягане

Ако кръвното на човек постоянно е ниско, това състояние се нарича хипотония. Заболяването възниква, ако сърдечно-съдовата система не функционира нормално.

В резултат на това мозъкът не получава достатъчно кислород и се появява сънливост.

Хората с хипотония чувстват болка в слепоочието, както и слабост. Замайват се и е възможно да има случаи на припадък. Такива хора са раздразнителни и по-податливи на стрес.

Най-доброто лечение на хипотонията е активен начин на живот, здравословна диета и спазване на правилния режим на деня.

4. Синдром на неспокойните крака

Много хора просто не могат да лежат неподвижно - те трябва да движат краката си през цялото време. И най-често през нощта. Затова им е трудно да заспят. И така, имат усещане за липса на сън и постоянно желание да си легнат.

Такова заболяване си има име - „синдром на неспокойните крака“ (среща се при 2-10% от хората). 

Ако не потърсите медицинска помощ навреме, това състояние може дори да се влоши и да завърши с хипотиреоидизъм или артрит.

5. Диабет

Постоянното желание за сън също може да причини диабет. Умората при това заболяване се усеща поради високото ниво на глюкоза в кръвта. Когато човек е здрав, в тялото му се произвежда инсулин с приема на глюкоза, която пренася енергия към клетките. И усещаме прилив на сила.

Но при диабетиците всички естествени процеси са нарушени. Клетките постоянно чувстват липса на инсулин, докато човек изпитва състояние на сънливост.

  

Източник: zdrave.to

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини