25 °C

Откриха неочаквано голям източник на естествени парникове газове

Въглеводородни газове от дъното на Червено море замърсяват атмосферата със скорост сравнима с тази на емисиите от едни от най-големите износители на изкопаеми горива в света, твърдят учени.

Газовете от водата, генерирани от курортите и пристанищата в няколко държави, включително Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия, се смесват с емисиите от комерсиалното корабоплаване и се превръщат в опасни замърсители, изключително вредни за човешкото здраве.

Близкият Изток притежава над половината от световните запази от петрол и газ, а интензивната употреба на изкопаеми горива в този район води до отделянето на огромни количества замърсители под формата на газове в атмосферата.

В рамките на експедиция през 2017 в Залива, изследователи от Института за химия Макс Планк забелязали, че стойностите на метан и пропан във въздуха над северната част на Червено море са до 40 пъти по-високи от прогнозираното.

Екипът анализирал възможните източници на газовите емисии, включително трафика, селското стопанство, изгрянето на биомаса и производството на електроенергия от въглеводороди.

Учените стигнали до неочаквани заключения: двата газа най-вероятно са се отделили от морското дъно, като вероятно са се освободили от естествените подземни резервоари от петрол и газ.

Теченията след това ги отвели на повърхността, където се смесили с друг парников газ – азотен оксид, появил се в атмосферата в резултат на индустриалното корабоплаване.

Получените съединения са изключително опасни за човешкото здраве, според изследователите, които признават, че са изненадани от резултатите.

Екипът пресметнал, че скоростта на освобождаване на етана и пропана е сравнима по мащаби с няколкото износители на въглеводороди в света, като Обединените Арабски емирства и Кувейт.

Емисиите водят до друг източник на атмосферен метан – мощен парников газ, се твърди в изследването.

Ситуацията се влошава от азотния оксид от множеството големи контейнеровози плуващи из Червено Море, като очакванията са трафикът да нарасне още повече през идните години.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 18.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
18 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
18 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
18 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
18 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
18 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
18 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
18 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
18 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
18 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
18 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
18 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
18 май 2021
Последни новини