ДПС се сдоби и с обръч от партии?

След обръча от фирми ДПС е на път да си създаде и обръч от партии. Анализът на резултатите от изборите показва, че на евровота партията на Ахмед Доган е приложила нова схема за манипулиране на вота - преливане на гласове към други партии. Едната от инжектираните формации е НДСВ, а другата - "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки. И двете показаха неочаквано добър резултат, пише в днешния си брой Сега.

В нощта на изборите Ахмед Доган косвено призна, че е помагал на "Лидер", както и на други партии. "Винаги помагаме и сме доволни от това, конкретни отговори не се дават", каза той. И допълни: "Това е нашата съдба".

Преливането на гласове обяснява странното отстъпление на Доган от традиционно силни смесени райони. По последни данни на ЦИКЕП на тези избори движението е спечелило 28 396 гласа по-малко в сравнение с 2007 г. Според наблюдатели с подкрепата си за коалиционния партньор НДСВ и за формацията на Христо Ковачки Ахмед Доган подготвя удобни балансьори за участие в следващо правителство на БСП и ДПС. Лидерът на жълтите Симеон Сакскобургготски отрече твърденията за пренос на чужд вот към собствената си партия.

"Навсякъде, където ДПС е намалило своите гласове, тези за НДСВ и за "Лидер" са се покачили", констатира вчера лидерът на ДСБ Иван Костов и даде конкретни примери.

В Шумен например движението на Доган губи 5300 гласа, докато "Лидер" печели 2600, а НДСВ - 1870 гласа. В София-област, където областният управител е от партията на Доган, царистите от 2600 гласа през 2007 г. качват резултата си на 5200 гласа. А ДПС буквално се стопява, като пада от 5200 на 1300 гласа. В Добрич движението на Доган губи 3344 гласа в сравнение с предишните евроизбори, а НДСВ качва с 2500.

"Просто установихме къде е станала покупко-продажбата", заключи Костов. Заради съмненията в резултата на НДСВ "Синята коалиция" ще поиска повторно преброяване на бюлетините.

Според социолога Антоний Гълъбов в нощта на изборите Доган се е отчел за изпълнението на проекта по създаване на нова десница, близка до БСП и движението. Той припомни думите на Доган след евровота през 2007 г., че е готов лично да се ангажира с раждането на новата десница.

"Това е признание за подкрепата, която е оказвал на "Лидер", РЗС и СДС-Юруков", смята социологът.

Според социолога Васил Тончев обаче подозренията за преливане на депесарски гласове към НДСВ и "Лидер" са несъстоятелни. Той обясни, че съвсем закономерно е ДПС да губи подкрепа, тъй като досега "Лидер" е помагал на движението, а сега играе за себе си.

Тончев смята, че десните преекспонират темата за търгуване с вот и замърсяват атмосферата, за да оправдаят неуспехите си. А високия резултат на НДСВ социологът обясни с огромния брой регистрирани застъпници на партията, на които тя легално плаща и така си осигурява подкрепа по места. Тази схема жълтите прилагали още от 2001 г.

Тя лъсна и преди две седмици, когато във Варна бе задържана застъпничка на царистите с пари и списък от хора в чантата.

По данни от ЦИКЕП обаче застъпниците на НДСВ са 8000. Това е много по-малко от броя на застъпниците на "Лидер" - 18 563, с 1000 повече от тези на ГЕРБ.

Под строй

Очевидци съобщиха, че в Брюксел е имало масирано извозване на турски гастарбайтери за участие в евровота. Те не знаели добре български, не можели да попълнят без чужда помощ декларациите си за уседналост, а по ръцете им било написано за кого да пуснат бюлетината. В белгийската столица за ДПС са гласували 281 души от общо 679, което прави около 36%.

В ромската махала на бургаското с. Рудник полицията задържа четирима представители на партия "Лидер", за които има данни, че са се занимавали с търговия на гласове, съобщиха от районната прокуратура. При обиска на няколко къщи били намерени достатъчно уличаващи материали. Обещавани са не само пари, а и други облаги.

Вотът в ромската махала на селото бе изцяло дирижиран от Михаил Тодоров - застъпник на партия "Лидер". Той е единият от задържаните. "Лидер" получи почти 80% от вота в двете ромски секции на Рудник, на второ място там бе ДПС, а БСП и ГЕРБ се отчетоха с едва по един глас. Повечето работоспособни роми в Рудник се трудят в мина "Черно море 2", която е собственост на Христо Ковачки.

В мини "Бобов дол", също собственост на Ковачки, е имало натиск върху работниците, алармираха от "Прозрачност без граници". Там подчинените на бизнесмена били задължени да гласуват до 10 часа, защото иначе могат да бъдат съкратени. В асоциацията са постъпили сигнали за корпоративен и от Видин, Смолян, Кърджали, Перник.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини