Мистериозен вирус с непознати гени открит в Бразилия

Учените идентифицираха енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов за науката, с непознати гени, които никога досега не са били документирани при вирусни изследвания.

Така нареченият Yaravirus, кръстен на Яра - водна кралица в бразилската митология, е изваден от езерото Пампула, изкуствено езеро в бразилския град Белу Оризонте.

И яравърусът (Yaravirus brasiliensis) вирусът може да се окаже също толкова загадъчен, колкото водната нимфа от легендата.

Това е така, защото вирусът представлява "нова линия на амебен вирус с озадачаващ произход и филогения", обясняват изследователите в нова публикация за откритието.

Двама от старшите членове на този екип - вирусолозите Бернар Ла Скола от университета в Екс-Марсилия във Франция, и Джонатас С. Абрахао от Федералния университет в Бразилия в Минас Жерайс, трябва да знаят какво говорят. Преди две години двамата помогнаха в откриването на друг нов вирус, обитаващ водата: Tupanvirus, гигантски вирус, открит в екстремни водни местообитания.

Гигантските вируси, за разлика от обикновения вид, са така наречени поради огромните си капсиди (протеинови обвивки, които капсулират вирионите - вирусните частици).

Тези много по-големи вирусни форми са открити едва през този век, но те се отличават не само със своите размери. Те притежават и по-сложни геноми, което им дава способността да синтезират протеини и следователно изпълняват неща като поправяне на ДНК, плюс репликация на ДНК, транскрипция и транслация. Преди откриването им се смяташе, че вирусите не могат да правят такива неща, като се считат за сравнително инертни, неживи същества, способни само да заразят своите домакини.

Вече знаем, че вирусите са много по-сложни, отколкото се смяташе някога, и през последните години учените разкриха други видове вирусни форми, които са предизвикателство за нашето мислене за това как вирусите могат да се разпространяват и функционират.

Новото откритие - яравирусът (Yaravirus), не изглежда да е гигантски вирус, тъй като е съставен от малки частици с размер 80 nm. Но забележителното при него е колко уникален е неговият геном.

В своите проучвания изследователите откриват над 90 процента от гените на яравируса, които никога не са били описани досега, и те представляват т. нар. гени сираци (известни още като ORFans).

Само шест намерени гена имат далечна прилика с известни вирусни гени, документирани в публични научни бази данни, а търсенето сред над 8 500 публично достъпни метагеноми не дава никакви насоки яравирусът да е тясно свързан с някой от тях.

"Използвайки стандартни протоколи, първият ни генетичен анализ не успя да намери разпознаваеми последователности на капсиди или други класически вирусни гени в Yaravirus", обясняват изследователите.

"Следвайки настоящите метагеномни протоколи за откриване на вируси, яравирусът дори не би бил разпознат като вирусен агент."

Що се отнася до това какво всъщност представлява яравируса, учените засега могат само да спекулират, но предполагат, че това може да е първият изолиран случай на неизвестна група амеба вируси или потенциално далечен вид гигантски вирус, който по някакъв начин може да е еволюирал в смален.

Така или иначе е ясно, че все още имаме много да научим, казват изследователите.

Откритията са докладвани в bioRxiv.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини