ESA изстрелва сонда към Слънцето (на живо)

Изображение 1 от 3

    Днес е изстрелването на ракетата Atlas V на United Launch Alliance, със соларния орбитър на Европейската космическа агенция (ESA).

    Atlas V е в 04:03 GMT (11:00 местно време) от Launch Complex 41 на нос Канаверал и можете да гледате цялото това нещо по-долу чрез излъчването на НАСА.

    Ако всичко върви по план, Соларният орбитър ще се отдели от Atlas V около 53 минути след старта. След това ще прекара следващите три години и половина, приближавайки се до Слънцето по силно елиптична орбита. В най-близката си точка орбитата му трябва да постигне една четвърт от разстоянието между Земята и Слънцето.

    Космическият кораб е специално проектиран да издържа на температури до 500 градуса по Целзий и да издържа на големия брой заредени частици, с които е вероятно да бъде бомбардиран, докато пътува толкова близо до звездата ни. Цялото нещо е защитено от титанов щит. 

    Слънчевият орбитър не е единственият около нашето светило. През 2018 г. соларната сонда Паркър на НАСА полетя да „докосне Слънцето“ - планирано е да го доближи на 6,2 милиона километра, много по-близо от 41 милиона километра на Соларния орбитър. Но той има също важна научна мисия.

    "Соларният орбитър ще изучава връзката между това, което се случва на Слънцето, и това, което се случва в Космоса", заяви главният изследовател на магнитометъра на слънчевия орбитър Тим ​​Хорбъри пред BBC.

    "Трябва да се приближим до Слънцето, за да (...) измерим частиците и полетата, които излизат от него. Именно тази комбинация плюс уникалната орбита прави Соларния орбитър толкова мощен в изучаването на това как работи Слънцето и как влияе на Слънчевата система. "

    Една вълнуваща част от мисията на Соларния орбитър е, че той ще се движи извън сравнително плоската равнина на планетите на Слънчевата система и ще се движи в орбита, която ни дава първи поглед към полюсите на Слънцето.

    Екипът се надява това да увеличи нашето разбиране за слънчевите бури - огромни изблици на радиация от Слънцето, които могат да предизвикат хаос на електронното оборудване на Земята и могат да доведат до абсолютен технологичен хаос, ако не сме подготвени.

    Можете да гледате старта по-долу:

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини