Започва разяснителна кампания за отглеждане и регистрация на кучета, правят 20 къщички

Изображение 1 от 3

    От днес стартира разяснителната кампания на община Хасково и Сдружение "Зоодоброволци Хасково" за отглеждане и регистрация на домашните кучета, съобщиха от местната администрация. За тази цел ще бъдат разпространени 1000 брошури, които да напомнят на стопаните на кучета за техните задължения към любимците им. Това е поредна стъпка за овладяване на популацията от бездомни кучета в Хасково. Работната група, която работи по проблема, в няколко поредни срещи предприе мерки в тази насока. Една от тях е промяна в Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на кучета на територията на община Хасково.

    Освен това община Хасково вече е поръчала да бъдат изработени 20 къщички за кучета, които ще бъдат поставени в общинските бази. Там ще бъдат приютени бездомни кучета, които ще бъдат обгрижвани и ще станат естествени пазачи на общинските предприятия. Къщичките се изработват от учениците от ПГДС “Цар Иван Асен II“.

    В съобщението, което от днес Зоодоброволците и община Хасково разпространяват, са описани конкретните стъпки, които всеки стопанин на куче е длъжен да предприеме. В текста се казва:

    Уважаеми съграждани,

    Община Хасково Ви напомня, че съгласно чл.5а от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Хасково, собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в 3-месечен срок от датата на придобиването им.

    Регистрацията се извършва в общинска администрация Хасково, Център за административно обслужване. Стопанинът попълва Декларация за регистрация, съгласно чл.117 от Закона за местните данъци и такси.

    Годишната такса е 10 лева.

    При регистрацията собственикът на кучето предоставя следните документи: заверен ветеринарномедицински паспорт, номер на микрочип, документ от компетентен орган, удостоверяващ обстоятелството за освобождаване от такса, ако притежава такъв.

    Безплатна регистрация се прави на кучета, чиито собственици имат признат статут на лица с увреждания; на служебни кучета; на кучета, чиито стопани са предоставили доброволно своите кучета за кастрация; на кучета, използвани за опитни цели; на кучета, използвани от БЧК; на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект. 

    При неспазване на разпоредбите, се налагат санкции, съгласно Наредбата.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      До
      ДОН БИДОН
      57 -16
      12:38, 13 фев 2020
      Да ви е*а м****а на цялата община....корумпирана...незаконна....избрана с купени гласове...барабар с кмета!!!По-10 чокара за вас!!!
    • 2
      Ку
      Кучето
      58 -34
      13:11, 13 фев 2020
      Има някакви си "зоодоброволци" които сами са се провъзгласили за някакви си за защитници, а всъщност са няколко човека амбицирани да усвояват дарения. Тези индивиди не са подкрепяни от обществото и те не могат да играят каквато и да е роля в политиката на общината, камо ли някой да се съветва с тях. Въпросните само усложняват ситуацията с кучетата със своята неадекватност. Подобни проблеми се решават с промяна в закона за защита на животните, отмяна на приютите и въвеждане на евтаназия за всяко бездомно куче.
      • Ha
        Haha
        28 -37
        13:45, 13 фев 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        Доброволец
        1 -3
        12:55, 15 фев 2020
        Ти също ще бъдеш без домен. Моля те не искай помощ и дарения за болните ти роднини, деца и внуци. Надявам се ще прояви малко гордост. И не се надявай на избавление с евтаназия. Краят ще бъде много, много дълъг......
    • 3
      Фа
      Фарук
      36 -8
      13:27, 13 фев 2020
      Крадците продължават дейността си която е заръка свише.
    • 4
      Км
      Кмета Станчо Кучкаря
      24 -7
      13:51, 13 фев 2020
      Пийте една "вода" от чучура на Банкянския Ага
    • 5
      Па
      пак пари нахалост нейде
      18 -11
      16:01, 13 фев 2020
      Колко пари ще струват тия кашони наречени къщички? Къщичка значи малко от малко пригодено жилище за преспиване против дъжд, вятър и студ. Какъв е тоя огромен очепен отвор отпред, който би следвало да е врата?! Някой мразещ кучета се упражнявал в правене на къщички.
    • 6
      Ку
      кумчо
      14 -13
      17:35, 13 фев 2020
      Ей, все недоволни с вирнати пишлета ! Каквото и да се направи все е лошо!Ами включете се и вие, дайте някоя идея, свършете нещо полезно, направете една показна къщичка за кучета и спокойно си пийте ракийката до благоверната си съпруга!
    • 7
      Ле
      Лея
      14 -14
      18:13, 13 фев 2020
      Прекрасна инициатива, браво на хората!Не е много,но все отнякъде трябва да се започне.А на всички, които плюят по всяка новина-хубава или лоша-мисля, че им трябва професионална помощ, тъй като да отричаш очевадно добри начинания, значи нещо хич,ама хич не им е наред!!!
    • 8
      Държава в която се грижат повече за кучетата от колкото за хората,пиши я бегала!
    • 9
      Дд
      Дд
      19 -6
      21:13, 13 фев 2020
      Опитват се да намалят бездомните кучета ,това е много добър вариянт да ги оставят за пазачи на предприятия.Поне няма да са по улиците и да нападат хората,когато са гладни.Все от някъде трябва да се започне,а това е много добра идея
    • 10
      За
      запознат
      6 -1
      01:48, 16 фев 2020
      Като ви познавам всичките доброволци, плаче ми се!Защо не си събирате изпражненията на любимците си!Има го в наредбата на общината. Ама няма далавера нали!?Дайте личен пример.За ***** пари не се вземат, ама децата трябва да ги газят.Вземете си ги у вас -мизерници!
    • 11
      Bu
      Bu_ba
      2 -1
      16:33, 16 фев 2020
      До къде я докарахме... Не стига, че си гледаме животинките ,ами трябва и да платим, затова, че ги гледаме! На тия бездомните кучета кой ще им плати?! 1 Ст. Няма да дам за кучето, да видя какво ще стане?
    Последни новини