Дървета с цветовете на дъгата

    Природата е отличен художник, а тези дървета са едно от екзотичните ѝ хрумвания със своите ярки и неонови райета. Този вид евкалипти с цветовете на дъгата могат да се видят главно в Хаваите, Филипините, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея и някои части на САЩ. Гладката оранжево оцветена кора се лющи на ивици, разкривайки бледозелено, червено, оранжево, сиво и лилаво. Това бързорастящо дърво обикновено достига височина до 60–75 метра, а стъблото му -  до 2,40 м в диаметър. 

    Eucalyptus deglupta е описан за първи път официално през 1850 г.  Латинското deglupta в името означава "отлепване, отлюспване". Кората се сменя всяка година, а понякога и при смяна на сезоните. Всеки нов слой разкрива яркозелена кора отдолу, под слоеве в нюанси на синьо, лилаво, оранжево и червено.

    Расте в низините и по-нископланинската джунгла от морското равнище до 1800 м. надморска височина. Родом от Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Филипините, това дърво се отглежда масово по целия свят в дървесни насаждения, главно за целулоза, използвана за направата на бяла хартия. Това е доминиращият вид, използван за насаждения за дървесина във Филипините.  Засажда се като декоративни дървета в Хавай, Южна Калифорния, Тексас и Луизиана, където температурите не падат под нулата.

    Ако се отглежда от семена, температурата трябва да е около 20–22 ° C. Растенията могат да се отглеждат от резници на дървета, по-млади от 5 години. Вирее в богата средно влажна почва на слънце и има непоносимост към замръзване. Градинарите там смятат, че дървото е по-подходящо за открити площи, като паркове и поляни, където осигурява отлична сянка, както и аромат и красота. Но не винаги показва толкова интензивна цветова гама, както в нормалната си среда.

    Коментари в сайта

    Последни новини