Делото за разораните дюни на "Смокиня" започва отначало

Делото за унищожените дюни на "Смокиня" започва отначало.

Окръжният съд в Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност "пясъчни дюни в м. Каваци", след като констатира, че има нови фактически положения, различни от събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Съдът трябва да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението, а когато установи нови, той прекратява делото и го връща на прокуратурата.

След изслушване на две нови експертизи са били установени противоречия и несъответствия с обстоятелствената част на обвинението - от една страна, въпросните дюни не са унищожени, а увредени и от друга, повредената пясъчна дюна не се намира в процесния имот, собственост на подсъдимия Иван Н.

Решението на Окръжния съд в Бургас не подлежи на протест и обжалване.

Случаят с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" нашумя в началото на 2019 година - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са "пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м "бели дюни", 337 кв. м "сиви дюни", а 47 кв. м "зараждащи се дюни".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини