27 °C

Мая Манолова се захвана с боклука

Предложенията на парламентарните групи, касаещи законите за управление на отпадъците и околната среда, не се съобразяват с интересите на гражданите и инициативните групи и комитети в страната. Това обяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Тя изпрати до депутатите в Народното събрание предложение на „Изправи се.БГ" и инициативните комитети от страната за Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Манолова обяви, че се търси смелият депутат, който ще внесе законопроекта на инициативните комитети за обсъждане.

Според Манолова предложенията на парламентарно представените партии са палиативни. Те не решават проблема със зариването на България с боклук, което е в интерес на големите оператори и не е в полза на местните общности и гражданите, смята Манолова.

В промените, внесени от ГЕРБ, е предвидено регистърът на операторите с отпадъци да стане публичен, да се правят задължителни оценки за въздействие на околната среда (ОВОС) и министърът на околната среда и водите да предложи работеща формула за експерименталното горене, но откакто ГЕРБ управлява тези мерки е можело да бъдат приложени, ако е имало воля, коментира тя.

По думите й, БСП, от своя страна, също като ГЕРБ предлага оскъдни мерки. Видеонаблюдение на площадките за отпадъци, банковите гаранции за операторите с боклук, както и задължителна регистрация за събиране и извозване на боклук не изчерпват мерките, които ще решат проблемите с боклука. Не споделяме искането им за отпадане на данъка при източника върху доходите от продажба или замяна на отпадъци.

След форума в София на 16 февруари, заедно с всички инициативните комитети от страната, от „Изправи се.БГ" изготвихме законопроект, за да дадем шанс на политическите партии и народните представители да се съобразят с исканията на гражданите, протестиращи срещу боклука, посочва Манолова. Сред тях са местните инициативи, комитети и групи за натиск от Попово, Шумен, Батак, Пещера, Севлиево, Плевен, Благоевград, Пазарджик, София, Драгалевци, Нови Искър, Горубляне, Бобов дол, Хасково.

В голяма част от тези градове вече се събират и подписки, правят се протести и се организират местни референдуми, казва тя.

Манолова припомни, че в законопроекта на „Изправи се.БГ" се предвижда:

 • забрана на внос на битови отпадъци от трети страни;
 • ограничаване на вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които се генерират в България и които са предназначени за изгаряне;
 • съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община и с местните общности;
 • отмяна на досегашния режим дейностите, свързани с отпадъци, да могат да се извършват без съгласие на компетентен орган (т.е. отмяна на мълчаливото съгласие);
 • въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички дейности, свързани с боклук;
 • намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца;
 • задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци;
 • проследяване с GPS-система на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на страната;
 • подобряване на контрола и премахване на практиката да не се налагат глоби, а да се пишат само предписания, в случаи на незаконни сметища;
 • завишаване на изискванията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на боклук.

Манолова изпрати законопроекта днес до председателите на парламентарните групи на 44-тото Народно събрание, до председателя на Комисията по околната среда и водите и до всички народни представители.

Предстои депутатите да разгледат постъпилите предложения и третирането на отпадъци да се реши в парламентарната зала на първо и второ четене, а законопроектът на инициативните комитети да бъде припознат и внесен от поне един народен представител.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ра
  Рали
  1 -1
  08:00, 27 фев 2020
  Тази жена не разбра ли,че не я бива да прави закони.Направи закон за хората с увреждания и 13 хиляди останаха без социален асистент. Преди това също имаше случай с " дефектен" закон.Захване ли се и с боклуците , жална ни майка.Не е достатъчно само да си устат , и акъл трябва.
 • 2
  Га
  Ганка Касабова
  1 -1
  13:32, 28 фев 2020
  Боклук коментира боклука...има съответствие!

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020

Случаен виц

Последни новини