5 °C

"Много остър шок": Щетите за глобалната икономика при пандемия на коронавируса ще са 1 трилион долара

Глобалната икономика ще претърпи щети от над 1 трилион долара през 2020 г., ако огнището на коронавирус прерасне в силна епидемия в целия свят, изчислиха анализаторите на Oxford Economics. Това би бил „кратък, но много остър шок“.

Глобалният БВП през 2020 г. ще падне с 1,1 трилиона долара (1,3%), ако огнището на коронавирус се превърне в глобална пандемия - широко разпространена и мощна епидемия. Такива изчисления бяха представени от аналитичната компания Oxford Economics. Тя добави, че в този случай ще започне рецесия в икономиките на САЩ и еврозоната.

Вторият възможен сценарий на Oxford Economics е пандемия да обхване само Азия. В този случай световната икономика ще претърпи загуби 0,4 трилиона долара (0,5% от БВП).

Загубите в глобалната икономика ще се дължат на отсъствието на служители в предприятията, намалената производителност, намалената туристическа активност и пътуванията, прекъснатите вериги за доставки и намалената търговия и инвестиции, пише Bloomberg.

Oxford Economics смята, че щетите от глобалната пандемия ще бъдат „кратък, но много остър шок за глобалната икономика“а. Коронавирусът вече има „плашещ“ ефект поради спирането на компаниите в Китай и съседните страни, цитира The Guardian проучването на Oxford Economics.

Засега централните банки и правителствата по света разчитат на факта, че коронавирусът няма да навреди толкова много на световната икономика и че след епидемията ще може да се възстанови бързо, продължава Bloomberg. Световната здравна организация отбеляза, че новите случаи на коронавирус предизвикват "сериозно безпокойство", но засега огнището не може да се нарече пандемия.

Международният валутен фонд смята, че коронавирусът ще намали прогнозата за глобален икономически растеж с 3.3% през 2020 г. само с 0.1 процентни пункта, пише Bloomberg. Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS Group, не е съгласен: според него растежът ще намалее от 3,5% на 0,5%. Световната банка пише през октомври 2019 г., преди избухването на коронавируса, че силна глобална пандемия може да намали глобалния БВП с 1% според най-консервативните прогнози.

Миналата седмица вирусът започна бързо да се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия. Италианското правителство наложи строги ограничения в два региона в северната част на страната - нейната икономически най-развита част. Вирусът заплашва с рецесия в икономиката на страната, което може да навреди на други страни, отбелязва Bloomberg. Властите в Южна Корея повишиха нивото на опасност на "най-високо". Според последните данни, коронавирусът е убил 2704 души по целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини