"Много остър шок": Щетите за глобалната икономика при пандемия на коронавируса ще са 1 трилион долара

Глобалната икономика ще претърпи щети от над 1 трилион долара през 2020 г., ако огнището на коронавирус прерасне в силна епидемия в целия свят, изчислиха анализаторите на Oxford Economics. Това би бил „кратък, но много остър шок“.

Глобалният БВП през 2020 г. ще падне с 1,1 трилиона долара (1,3%), ако огнището на коронавирус се превърне в глобална пандемия - широко разпространена и мощна епидемия. Такива изчисления бяха представени от аналитичната компания Oxford Economics. Тя добави, че в този случай ще започне рецесия в икономиките на САЩ и еврозоната.

Вторият възможен сценарий на Oxford Economics е пандемия да обхване само Азия. В този случай световната икономика ще претърпи загуби 0,4 трилиона долара (0,5% от БВП).

Загубите в глобалната икономика ще се дължат на отсъствието на служители в предприятията, намалената производителност, намалената туристическа активност и пътуванията, прекъснатите вериги за доставки и намалената търговия и инвестиции, пише Bloomberg.

Oxford Economics смята, че щетите от глобалната пандемия ще бъдат „кратък, но много остър шок за глобалната икономика“а. Коронавирусът вече има „плашещ“ ефект поради спирането на компаниите в Китай и съседните страни, цитира The Guardian проучването на Oxford Economics.

Засега централните банки и правителствата по света разчитат на факта, че коронавирусът няма да навреди толкова много на световната икономика и че след епидемията ще може да се възстанови бързо, продължава Bloomberg. Световната здравна организация отбеляза, че новите случаи на коронавирус предизвикват "сериозно безпокойство", но засега огнището не може да се нарече пандемия.

Международният валутен фонд смята, че коронавирусът ще намали прогнозата за глобален икономически растеж с 3.3% през 2020 г. само с 0.1 процентни пункта, пише Bloomberg. Аксел Вебер, председател на швейцарската банка UBS Group, не е съгласен: според него растежът ще намалее от 3,5% на 0,5%. Световната банка пише през октомври 2019 г., преди избухването на коронавируса, че силна глобална пандемия може да намали глобалния БВП с 1% според най-консервативните прогнози.

Миналата седмица вирусът започна бързо да се разпространява в Южна Корея, Иран и Италия. Италианското правителство наложи строги ограничения в два региона в северната част на страната - нейната икономически най-развита част. Вирусът заплашва с рецесия в икономиката на страната, което може да навреди на други страни, отбелязва Bloomberg. Властите в Южна Корея повишиха нивото на опасност на "най-високо". Според последните данни, коронавирусът е убил 2704 души по целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
08 апр 2020
Последни новини