Изложба на бижута и мартеници в Гимназията по туризъм, ученици създават електронни книги

Изображение 1 от 6

    Изложба на мартеници, бижута и украшения организираха учeници от Професионална гимназия по туризъм “Александър Паскалев”. Изделията са изработени като част от дейност “Арт работилница” по проект “ Заедно можем всичко”, финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН, и с тях училището ще се включи в Благотворителния мартенски базар в помощ на 7-годишната Михаела от Димитровград, организиран от областна администрация.

    Преди творческата работилница гимназисти от различен етнически произход изгледаха презентация на тема "Традиционни украшения и накити на различните етноси в България" и се запознаха с тяхната символика и значение. С осигурените разнообразни материали по проекта учениците сами изработиха красиви бижута и украшения. Вдъхновение за творбите си те черпиха от презентацията със снимки на фолклорни накити, мартеници и битови елементи.

    В предишната дейност по проекта “Моето семейство” участниците се запознаха с празниците и традициите на различни етноси. Те откриха много прилики в обичаите и вярванията на народите и се увериха, че сходствата са много повече от различията помежду им.

    След разказите и споделените истории гимназистите провериха доколко са опознали съучениците си. Те изиграха интерактивна игра Kahoot с въпроси на същата тема. Въпреки че всички се представиха блестящо с отговорите си, все пак най-бързи бяха участниците от десетите класове.

    Учениците създадоха и електронни книги с традиции и обичаи на етносите в България.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини