Не, коронавирусът не е като обикновения грип

Болки, възпалено гърло, висока температура – макар симптомите да са еднакви, коронавирусът не е като сезонния грип, предупреждават експерти.

COVID-19 завършва фатално при около 3.5% от потвърдените случаи.

Макар тази цифра да не определя смъртността, защото много хора са заразени без дори да го осъзнават, тя е значително по-висока от сезонни грип, който обикновено убива 0.1% от пациентите.

Все още витае неизвестност около смъртността от COVID-19, защото тя до голяма степен зависи и от качеството на здравните услуги.

Смята се обаче, че е средно около 2% или 20 пъти по-висока от сезонния грип.

И все пак най-голямата опасност от коронавируса не е високата смъртност. Експерти твърдят, че здравната система ще бъде претоварена заради броя случаи изискващи хоспитализация, като често се налага пациентите да бъдат поставяни на командно дишане.

Анализ на 45 000 протвърдени случая в Китай, от където започна епидемията, сочат, че загиват предимно възрастни хора – смъртността сред пациентите над 80-годишна възраст е 14.8%.

Друго китайско изследване сочи, че 41% от сериозните случаи се наблюдават при хора под 50-годишна възраст, в сравенение с 27% при хората над 65.

“Вярно е, че ако сте по-възрастни, сте изложени на по-голям риск, но сериозни случаи се наблюдават сред сравнително по-младите хора, без придружаващи заболявания”, казва френският заместник-министър на здравеопазването Джером Саломон.

Експерти смятат, че всеки заболял от COVID-19 заразява още двама или трима.

Това темпо е два пъти по-високо от наблюдаваното при сезонния грип, при който един заболял заразява средно 1.3 души.

Салмон подчертава, че хората живеят с грипния вирус от над 100 години, и докато новият вирус наподобява грипния по отношение на симптомите, той всъщност е доста по-различен от грипния.

Сред първите и най-големи разлики е липсата на ваксина срещу COVID-19 и на каквото и да е ефективно лечение.

Макар някои изпитвания да изглеждат обещаващи за разработване на противовирусни препарати за най-тежките случаи, мащабът им е твърде малък, за да навлязат в масово приложение.

Стотици изследователи от цял свят работят усилено в търсене на ваксина срещу COVID-19, но разработването и ще отнеме месеци.

Дори и веднага да се появи ваксина, да бъде разпространена в достатъчни количества навсякъде ще е трудна задача.

Новият вирус все пак има и общи черти с грипа – например в мерките, които всеки от нас трябва да вземе, за да забави разпространението му.

Избягвайте да се здрависвате, мийте често ръцете си със сапун и вода, избягвайте да докосвате лицето си, и носете маска, ако сте болни.

Подобни мерки ще ограничат разпространението на инфекцията.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини