Община Димитровград с готовност за пръскане против кърлежи

Община Димитровград извършва всяка година мероприятия по намаляване числеността на популацията на кърлежите, като по предписание на РЗИ – Хасково  обработките трябва да се извършват минимум два пъти годишно през месеците – март-април , август или септември. С цел ограничаване на популацията Община Димитровград извършва тази дезинсекция много по-често. Третират се тревните площи в паркове, градини и учебни заведения 4 пъти през летните месеци, тъй като кърлежите са особено активни от края на месец април  до средата на юли. Общината има сключен договор със специализирана фирма, а биоцидния  препарат, който се използва и притежава съответното разрешително от Министерство на здравеопазването е Сайръс 10 ЕВ.

За да бъдат по-ефективни мероприятията по дезинсекция на тревните площи е необходимо да се покачи средната денонощна температурата. Към момента се наблюдават  високи дневните амплитуди. С цел да се опази здравето на хората и да се намалят опасностите от алергии от използваните препарати третирането с химикали се извършва след 21 часа. По това време на денонощието обаче температурите падат под 10 градуса и кърлежите са ниско в почвата, което води до неефективност на пръскането.

За да има ефективност от дезинсекцията е необходимо да се задържат постоянни благоприятни метеорологичните условия. Община Димитровград има готовност да извърши такива незабавно, когато времето позволява това.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    Роки77
    1 0
    17:32, 14 мар 2020
    Какви кърлежи бе,тях ги хвана корона вируса.😂😂😂
Последни новини