15 °C

Коронавирусът прочисти въздуха в Италия (видео)

Трагичните последици за живота на хората и световната икономика от пандемията Covid-19 още се трупат и тепърва ще се оценяват. Светът се бори вече три месеца с разпространението на коронавируса, но покрай това усети и един неочакван ефект. Дори това краткотрайно в исторически план намаляване на човешката активност изчисти атмосферата от замърсявания.

На 8 март икономистът по екологични ресурси на университета в Станфорд Маршал Бърк направи някои изчисления за спада на скоростта на замърсяване на въздуха над части от Китай и потенциално спасените човешки животи Неговия анализ е публикуван в глобалния блог за храни, околна среда и икономическа динамика G-FEED.

Ситуацията продължава да се развива оттогава, така че тези числа няма да останат актуални дълго, но според Бърк, дори консервативно, много вероятно е спасените човешки животи вследствие намаляването на замърсяването да са повече от смъртните случаи от Covid-19 в Китай.

Двата месеца намаляване на замърсяването, изчислява Бърк, вероятно са спасили живота на 4000 деца под 5 години и 73 000 възрастни над 70 години в Китай. Това е значително повече от сегашната глобална смъртност от самия вирус.

Въпреки че това може да изглежда малко изненадващо, това е нещо, за което знаем доста отдавна. По-рано този месец изследванията предположиха, че замърсяването на въздуха в глобален мащаб съкращава средно с три години продължителност на живота .

"Забележително е, че както броят на смъртните случаи, така и намалената продължителност на живота от замърсяване на въздуха се конкурират с ефекта от тютюнопушенето и са много по-високи от другите причини за смърт", заяви тогава физикът Джос Леливелд от Кипърския институт в Никозия.

"Замърсяването на въздуха надхвърля маларията като глобална причина за преждевременна смърт с фактор 19; тя надвишава насилието с фактор 16, ХИВ / СПИН с фактор 9, алкохолът с фактор 45 и злоупотребата с наркотици с фактор от 60."

Така че е добре установено, че замърсяването на въздуха наистина убива.

Анализът на Бърк използваше само данни от Китай и бе завършен, преди да има повече информация за това как коронавирусът е повлиял на останалата част от света.

С втория най-голям брой случаи, възникнали в Италия - страната, която прилага строги карантинни мерки, сателитните данни над Северна Италия показват голям спад в замърсяването на въздуха, по-специално с азотен диоксид, газ, който се излъчва главно от автомобили, камиони, електроцентрали и някои промишлени предприятия.

Изображенията, направени от 1 януари до 11 март 2020 г. от инструмента Tropomi на спътника Copernicus Sentinel-5P показаха драстичен спад на азотния диоксид.

Можете да видите това във видеото по-горе.

„Спадът на емисиите на азотен диоксид над долината По в Северна Италия е особено очевиден“, обяснява Клаус Зехнер, ръководител на мисията Copernicus Sentinel-5P на ESA.

"Въпреки че може да има малки разлики в данните поради облачната покривка и променящото се време, ние сме много уверени, че намаляването на емисиите, което можем да видим, съвпада с блокирането в Италия, което води до по-малко трафик и промишлени дейности."

Засега няма проверени проучвания, измерващи въздействието действителното намаляване на вредните емисии върху здравето, но предвид това, което знаем за опасностите от замърсяването на въздуха, вероятно ще намалеят свързаните с него смъртни случаи.

Тези предварителни цифри показват, че сегашната глобална здравна катастрофа е възможност да се прецени кои аспекти на съвременния живот са абсолютно необходими и какви положителни промени могат да бъдат възможни, ако променим навиците си в глобален мащаб, пише ScienceAlert.

Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини