33 °C

В квартал Марийно: много хора се прибраха от чужбина и не спазват никаква карантина

  Полицейски служители обикалят ежедневно кварталите с предимно ромско население и предупреждават жителите да не се събират на тълпи и да спазват дистанция, потвърдиха живущи в кварталите Марийно и Изток в Димитровград.

  Говорихме с жена от кв. Марийно, малко след като полицейски служители бяха предупредили насъбралите се хора да се разпръснат. Жената не пожела да каже своето име или да бъде снимана, но сподели, че в квартала има много хора, които се се прибрали през последните десетина дни и се разхождат спокойно, без да спазват никаква карантина.

  Тя сподели за пресни случаи от нейната улица - за мъж, работил като тираджия, който се е прибрал от чужбина преди 2 дена, а друг - който се е върнал ден, преди Банско да бъде блокирано. Тя самата чака мъжа си да се прибере след 2 дни от Франция, но смята да се затворят в къщи и да спазват карантината.

  По думите на жената, с която говорихме, които бяха подкрепени и от родата, събрала се около блока, много са хората, които са се прибрали от чужбина и не спазват препоръките да си седят в къщи. Знаели за един мъж, който се прибрал от чужбина и не излизал от дома си, но жена му си ходела на работа, без да се съобразява дали разнася зараза.

  Подобна е и ситуацията в другия и квартал - Изток, който е изцяло ромски, единствената разлика е, че живущите в едната махала, казват че има много хора, прибрали се от чужбина, но не са в тяхната махала, а в другата и обратното - хората от втората махала казват, че прибралите се от чужбина са в другата махала Изток.

  На улицата се бяха събрали около 10-тина души да перат килими и пердета, които потвърдиха, че от полицията всеки ден идват и ги предупреждават да не се събират на групи, но според тях вирус няма и не се притесняват от нищо, защото и да имало, те всеки ден се дезинфекцирали с ракия.

  Друг анкетиран разказа, че полицейските служители предупредили нелегалните таксита, сновящи от квартал Изток до централната част на Димитровград, да не превозват повече от двама души, защото ще ги глобяват, но това не им е попречило да пълнят колите си хора.

  Хората не се съобразяват да спазват дистанция и да не се струпват на едно място не само в ромските квартали, това се случва и в града, като често забраната се нарушава от най-уязвимата част на обществото - възрастните хора, които продължават да се редят на опашки, като не спазват дистанция помежду си, да се разхождат и да се събират по скамейки.

  От Община Димитровград ще започнат да лепят стикери на входовете на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, в които има хора под карантина, коментира кметът Иво Димов. Освен примерите за тотално неглижиране на предпазните мерки против разпространението на Коронавируса, има и изключително съвестни хора. За един такъв пример ни сподели градоначалника. Жена, която се прибира в петък от Белгия е сигнализирала, че се връща в Димитровград и е потърсила стикер, който да залепи на вратата на жилището си, че е под карантина. Жента е предприела мерки, с които да предпази околните, въпреки че не идва от държава от забранителния списък. Тя е предупредила роднините си, които да заредят жилището, в което ще бъде под карантина, с хранителни продукти за времето на изолация и си е осигурила автомобил, който да я прибере от летището, за да не се сблъсква с други хора по време на придвижването си до Димитровград.

  Тъжаната статистика към днешна дата е, че в Италия - най-голямото огнище на зараза в Европа, починалите от COVID-19 вече са повече от загиналите в Китай, като се има в предвид, че в Китай населението е около 1 милиард и 400 милиона души, а Италия е страна с население малко над 60 милиона души. Но има друг фактор в Италия, както и в България и в цяла Европа - средна възрааст на населението е доста по-висока от тази в Китай.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Да
   Дамян
   28 -2
   17:40, 20 мар 2020
   Този етнос е проклятието на България.Ако не ги озаптят със сила,загубени сме.
   • Ем
    емил
    1 -16
    20:11, 20 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ла
    Лайко
    3 0
    17:11, 24 мар 2020
    Така си е дамянка прав си. Тея боклуци не се научиха на дисциплина цял живот и в чужбина ходиха и пак хора не станаха !
  • 2
   Гр
   Грую
   18 -1
   17:50, 20 мар 2020
   Нямаше да е лошо само тях да ги лови заразата, да видиш тогава дали няма да спазват карантината.
   • Ли
    Лилия
    3 -14
    11:54, 21 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Му
   Мухата
   12 -1
   18:17, 20 мар 2020
   В марийново тези къде са под карантина си се разхождат най спокойно а трябва цялото им семейство да е под карантина но на тях не им пука че може да имат вируса и да заразят и други хора
   • Ме
    Мели
    7 -3
    11:56, 21 мар 2020
    Абе те и в Димитровград си се разхождат, значи тези само в Мариийно са лоши , пък Димитровградчани им е позволено всичко.
    Я помислете малко ...няма значение къде се намираш, навсякъде , много хора не спазват
  • 4
   Му
   Мухата
   8 -1
   18:19, 20 мар 2020
   И те са две семейства на ул.Бригадирска-51 и черничева махала
  • 5
   Он
   Оня
   11 0
   22:48, 20 мар 2020
   И как така "полицията предупреждава нелегалните таксита да не качват повече от двама..." Няма такава държава, и полиция, и народ... Няма никъде такова нещо....
   • Ем
    Емо
    12 0
    11:57, 21 мар 2020
    Замислете се само малко как започва изречението ...с "нелегалните"!! Те въобще не трябва и с един човек вътре да са в движение! Какво ?!
  • 6
   Хх
   Ххх
   11 0
   15:39, 21 мар 2020
   Абе полицаите се поздравяват с нелегалните лихвари пред Бевърлито! И Кмета нехае или взема някой лев. За проститутките да не говорим. Нелегални таксита! Пита ли някой легалните какви разходи имат, че да позволява Община Димитровград съществуването на нелегални таксита? Нелегални лихвари! Срамота!
  • 7
   Дг
   Дгд
   7 -1
   08:28, 23 мар 2020
   Крайно време е да се въведе вечерен час в Димитровград!
  • 8
   Зн
   Знаещ
   5 0
   08:41, 23 мар 2020
   Много има леки жени който обичат романите и от тях ще плъзне заразата.........
  • 9
   Й
   й
   2 0
   18:42, 23 мар 2020
   Вечерен час,не е нужен,месец Октомври,в 22ч.минах,край бившата,сладкарница''Малина'',а после се разходих,до съвета.Срещнах,цифром и словом,един човек.
  • 10
   Ла
   Лайко
   4 0
   17:08, 24 мар 2020
   аман от тея боклуци цял живот не им стигна да станат хора там в тва гето

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини