10 °C

В квартал Марийно: много хора се прибраха от чужбина и не спазват никаква карантина

  Полицейски служители обикалят ежедневно кварталите с предимно ромско население и предупреждават жителите да не се събират на тълпи и да спазват дистанция, потвърдиха живущи в кварталите Марийно и Изток в Димитровград.

  Говорихме с жена от кв. Марийно, малко след като полицейски служители бяха предупредили насъбралите се хора да се разпръснат. Жената не пожела да каже своето име или да бъде снимана, но сподели, че в квартала има много хора, които се се прибрали през последните десетина дни и се разхождат спокойно, без да спазват никаква карантина.

  Тя сподели за пресни случаи от нейната улица - за мъж, работил като тираджия, който се е прибрал от чужбина преди 2 дена, а друг - който се е върнал ден, преди Банско да бъде блокирано. Тя самата чака мъжа си да се прибере след 2 дни от Франция, но смята да се затворят в къщи и да спазват карантината.

  По думите на жената, с която говорихме, които бяха подкрепени и от родата, събрала се около блока, много са хората, които са се прибрали от чужбина и не спазват препоръките да си седят в къщи. Знаели за един мъж, който се прибрал от чужбина и не излизал от дома си, но жена му си ходела на работа, без да се съобразява дали разнася зараза.

  Подобна е и ситуацията в другия и квартал - Изток, който е изцяло ромски, единствената разлика е, че живущите в едната махала, казват че има много хора, прибрали се от чужбина, но не са в тяхната махала, а в другата и обратното - хората от втората махала казват, че прибралите се от чужбина са в другата махала Изток.

  На улицата се бяха събрали около 10-тина души да перат килими и пердета, които потвърдиха, че от полицията всеки ден идват и ги предупреждават да не се събират на групи, но според тях вирус няма и не се притесняват от нищо, защото и да имало, те всеки ден се дезинфекцирали с ракия.

  Друг анкетиран разказа, че полицейските служители предупредили нелегалните таксита, сновящи от квартал Изток до централната част на Димитровград, да не превозват повече от двама души, защото ще ги глобяват, но това не им е попречило да пълнят колите си хора.

  Хората не се съобразяват да спазват дистанция и да не се струпват на едно място не само в ромските квартали, това се случва и в града, като често забраната се нарушава от най-уязвимата част на обществото - възрастните хора, които продължават да се редят на опашки, като не спазват дистанция помежду си, да се разхождат и да се събират по скамейки.

  От Община Димитровград ще започнат да лепят стикери на входовете на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, в които има хора под карантина, коментира кметът Иво Димов. Освен примерите за тотално неглижиране на предпазните мерки против разпространението на Коронавируса, има и изключително съвестни хора. За един такъв пример ни сподели градоначалника. Жена, която се прибира в петък от Белгия е сигнализирала, че се връща в Димитровград и е потърсила стикер, който да залепи на вратата на жилището си, че е под карантина. Жента е предприела мерки, с които да предпази околните, въпреки че не идва от държава от забранителния списък. Тя е предупредила роднините си, които да заредят жилището, в което ще бъде под карантина, с хранителни продукти за времето на изолация и си е осигурила автомобил, който да я прибере от летището, за да не се сблъсква с други хора по време на придвижването си до Димитровград.

  Тъжаната статистика към днешна дата е, че в Италия - най-голямото огнище на зараза в Европа, починалите от COVID-19 вече са повече от загиналите в Китай, като се има в предвид, че в Китай населението е около 1 милиард и 400 милиона души, а Италия е страна с население малко над 60 милиона души. Но има друг фактор в Италия, както и в България и в цяла Европа - средна възрааст на населението е доста по-висока от тази в Китай.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Да
   Дамян
   28 -2
   17:40, 20 мар 2020
   Този етнос е проклятието на България.Ако не ги озаптят със сила,загубени сме.
   • Ем
    емил
    1 -16
    20:11, 20 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ла
    Лайко
    3 0
    17:11, 24 мар 2020
    Така си е дамянка прав си. Тея боклуци не се научиха на дисциплина цял живот и в чужбина ходиха и пак хора не станаха !
  • 2
   Гр
   Грую
   18 -1
   17:50, 20 мар 2020
   Нямаше да е лошо само тях да ги лови заразата, да видиш тогава дали няма да спазват карантината.
   • Ли
    Лилия
    3 -14
    11:54, 21 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Му
   Мухата
   12 -1
   18:17, 20 мар 2020
   В марийново тези къде са под карантина си се разхождат най спокойно а трябва цялото им семейство да е под карантина но на тях не им пука че може да имат вируса и да заразят и други хора
   • Ме
    Мели
    7 -3
    11:56, 21 мар 2020
    Абе те и в Димитровград си се разхождат, значи тези само в Мариийно са лоши , пък Димитровградчани им е позволено всичко.
    Я помислете малко ...няма значение къде се намираш, навсякъде , много хора не спазват
  • 4
   Му
   Мухата
   8 -1
   18:19, 20 мар 2020
   И те са две семейства на ул.Бригадирска-51 и черничева махала
  • 5
   Он
   Оня
   11 0
   22:48, 20 мар 2020
   И как така "полицията предупреждава нелегалните таксита да не качват повече от двама..." Няма такава държава, и полиция, и народ... Няма никъде такова нещо....
   • Ем
    Емо
    12 0
    11:57, 21 мар 2020
    Замислете се само малко как започва изречението ...с "нелегалните"!! Те въобще не трябва и с един човек вътре да са в движение! Какво ?!
  • 6
   Хх
   Ххх
   11 0
   15:39, 21 мар 2020
   Абе полицаите се поздравяват с нелегалните лихвари пред Бевърлито! И Кмета нехае или взема някой лев. За проститутките да не говорим. Нелегални таксита! Пита ли някой легалните какви разходи имат, че да позволява Община Димитровград съществуването на нелегални таксита? Нелегални лихвари! Срамота!
  • 7
   Дг
   Дгд
   7 -1
   08:28, 23 мар 2020
   Крайно време е да се въведе вечерен час в Димитровград!
  • 8
   Зн
   Знаещ
   5 0
   08:41, 23 мар 2020
   Много има леки жени който обичат романите и от тях ще плъзне заразата.........
  • 9
   Й
   й
   2 0
   18:42, 23 мар 2020
   Вечерен час,не е нужен,месец Октомври,в 22ч.минах,край бившата,сладкарница''Малина'',а после се разходих,до съвета.Срещнах,цифром и словом,един човек.
  • 10
   Ла
   Лайко
   4 0
   17:08, 24 мар 2020
   аман от тея боклуци цял живот не им стигна да станат хора там в тва гето

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини