10 °C

В квартал Марийно: много хора се прибраха от чужбина и не спазват никаква карантина

  Полицейски служители обикалят ежедневно кварталите с предимно ромско население и предупреждават жителите да не се събират на тълпи и да спазват дистанция, потвърдиха живущи в кварталите Марийно и Изток в Димитровград.

  Говорихме с жена от кв. Марийно, малко след като полицейски служители бяха предупредили насъбралите се хора да се разпръснат. Жената не пожела да каже своето име или да бъде снимана, но сподели, че в квартала има много хора, които се се прибрали през последните десетина дни и се разхождат спокойно, без да спазват никаква карантина.

  Тя сподели за пресни случаи от нейната улица - за мъж, работил като тираджия, който се е прибрал от чужбина преди 2 дена, а друг - който се е върнал ден, преди Банско да бъде блокирано. Тя самата чака мъжа си да се прибере след 2 дни от Франция, но смята да се затворят в къщи и да спазват карантината.

  По думите на жената, с която говорихме, които бяха подкрепени и от родата, събрала се около блока, много са хората, които са се прибрали от чужбина и не спазват препоръките да си седят в къщи. Знаели за един мъж, който се прибрал от чужбина и не излизал от дома си, но жена му си ходела на работа, без да се съобразява дали разнася зараза.

  Подобна е и ситуацията в другия и квартал - Изток, който е изцяло ромски, единствената разлика е, че живущите в едната махала, казват че има много хора, прибрали се от чужбина, но не са в тяхната махала, а в другата и обратното - хората от втората махала казват, че прибралите се от чужбина са в другата махала Изток.

  На улицата се бяха събрали около 10-тина души да перат килими и пердета, които потвърдиха, че от полицията всеки ден идват и ги предупреждават да не се събират на групи, но според тях вирус няма и не се притесняват от нищо, защото и да имало, те всеки ден се дезинфекцирали с ракия.

  Друг анкетиран разказа, че полицейските служители предупредили нелегалните таксита, сновящи от квартал Изток до централната част на Димитровград, да не превозват повече от двама души, защото ще ги глобяват, но това не им е попречило да пълнят колите си хора.

  Хората не се съобразяват да спазват дистанция и да не се струпват на едно място не само в ромските квартали, това се случва и в града, като често забраната се нарушава от най-уязвимата част на обществото - възрастните хора, които продължават да се редят на опашки, като не спазват дистанция помежду си, да се разхождат и да се събират по скамейки.

  От Община Димитровград ще започнат да лепят стикери на входовете на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, в които има хора под карантина, коментира кметът Иво Димов. Освен примерите за тотално неглижиране на предпазните мерки против разпространението на Коронавируса, има и изключително съвестни хора. За един такъв пример ни сподели градоначалника. Жена, която се прибира в петък от Белгия е сигнализирала, че се връща в Димитровград и е потърсила стикер, който да залепи на вратата на жилището си, че е под карантина. Жента е предприела мерки, с които да предпази околните, въпреки че не идва от държава от забранителния списък. Тя е предупредила роднините си, които да заредят жилището, в което ще бъде под карантина, с хранителни продукти за времето на изолация и си е осигурила автомобил, който да я прибере от летището, за да не се сблъсква с други хора по време на придвижването си до Димитровград.

  Тъжаната статистика към днешна дата е, че в Италия - най-голямото огнище на зараза в Европа, починалите от COVID-19 вече са повече от загиналите в Китай, като се има в предвид, че в Китай населението е около 1 милиард и 400 милиона души, а Италия е страна с население малко над 60 милиона души. Но има друг фактор в Италия, както и в България и в цяла Европа - средна възрааст на населението е доста по-висока от тази в Китай.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Да
   Дамян
   28 -2
   17:40, 20 мар 2020
   Този етнос е проклятието на България.Ако не ги озаптят със сила,загубени сме.
   • Ем
    емил
    1 -16
    20:11, 20 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ла
    Лайко
    3 0
    17:11, 24 мар 2020
    Така си е дамянка прав си. Тея боклуци не се научиха на дисциплина цял живот и в чужбина ходиха и пак хора не станаха !
  • 2
   Гр
   Грую
   18 -1
   17:50, 20 мар 2020
   Нямаше да е лошо само тях да ги лови заразата, да видиш тогава дали няма да спазват карантината.
   • Ли
    Лилия
    3 -14
    11:54, 21 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Му
   Мухата
   12 -1
   18:17, 20 мар 2020
   В марийново тези къде са под карантина си се разхождат най спокойно а трябва цялото им семейство да е под карантина но на тях не им пука че може да имат вируса и да заразят и други хора
   • Ме
    Мели
    7 -3
    11:56, 21 мар 2020
    Абе те и в Димитровград си се разхождат, значи тези само в Мариийно са лоши , пък Димитровградчани им е позволено всичко.
    Я помислете малко ...няма значение къде се намираш, навсякъде , много хора не спазват
  • 4
   Му
   Мухата
   8 -1
   18:19, 20 мар 2020
   И те са две семейства на ул.Бригадирска-51 и черничева махала
  • 5
   Он
   Оня
   11 0
   22:48, 20 мар 2020
   И как така "полицията предупреждава нелегалните таксита да не качват повече от двама..." Няма такава държава, и полиция, и народ... Няма никъде такова нещо....
   • Ем
    Емо
    12 0
    11:57, 21 мар 2020
    Замислете се само малко как започва изречението ...с "нелегалните"!! Те въобще не трябва и с един човек вътре да са в движение! Какво ?!
  • 6
   Хх
   Ххх
   11 0
   15:39, 21 мар 2020
   Абе полицаите се поздравяват с нелегалните лихвари пред Бевърлито! И Кмета нехае или взема някой лев. За проститутките да не говорим. Нелегални таксита! Пита ли някой легалните какви разходи имат, че да позволява Община Димитровград съществуването на нелегални таксита? Нелегални лихвари! Срамота!
  • 7
   Дг
   Дгд
   7 -1
   08:28, 23 мар 2020
   Крайно време е да се въведе вечерен час в Димитровград!
  • 8
   Зн
   Знаещ
   5 0
   08:41, 23 мар 2020
   Много има леки жени който обичат романите и от тях ще плъзне заразата.........
  • 9
   Й
   й
   2 0
   18:42, 23 мар 2020
   Вечерен час,не е нужен,месец Октомври,в 22ч.минах,край бившата,сладкарница''Малина'',а после се разходих,до съвета.Срещнах,цифром и словом,един човек.
  • 10
   Ла
   Лайко
   4 0
   17:08, 24 мар 2020
   аман от тея боклуци цял живот не им стигна да станат хора там в тва гето

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини