Чужди издания: В България се възмущават от Запада

България страда от липса на работна ръка, а страни като Германия изтеглят български медици и сезонни работници, без да им плащат колкото на своите хора. В България са възмутени, пишат немскоезични издания.

Не е тайна, че в Западна Европа разчитат на сезонни работници за прибирането на реколтата, които са основно от Източна Европа. Германия например приема по 300 000 сезонни работници годишно, а във Великобритания само през следващите няколко седмици ще има нужда от 90 000 души. Франция, Испания и Италия също изпитват затруднения в момента, тъй като мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус пречат на чужденците да пътуват до тези държави.

Работа в чужбина - единствен източник на доходи за много българи

За много българи и румънци сезонната работа в чужбина е основен източник на доходи, посочва швейцарският вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг" (НЦЦ). От избухването на пандемията от коронавирус досега над 200 000 българи - т.е. близо 3% от цялото население на страната - са се завърнали обратно. В родината им обаче ги смятат за рисков фактор, тъй като те се прибират от райони с още по-голямо разпространение на заразата, коментира швейцарското издание.

Най-бедната европейска държава - България - от години страда от липса на персонал в здравеопазването, допълва картината АРД и обяснява, че прехвърлянето на български и румънски медици с чартърен полет до Австрия, станало наскоро, е породило огромно възмущение в България. Още повече, че се очакват още полети, с които ще заминават сезонни работници от България за Германия и Великобритания. На 2 април германското правителство съобщи, че ще разреши на 80 000 сезонни работници от Източна Европа да пристигнат в Германия, за да помагат в селското стопанство.

Опасенията на България

В България обаче се опасяват, че сезонните работници ще се завърнат в родината си заразени от коронавирус, което допълнително ще натовари ограничените възможности на и бездруго закъсалото българското здравеопазване. Изданието цитира призив на синдиката „Подкрепа" гастарбайтерите да останат в приемните страни до края на пандемията, където и да бъдат лекувани, ако се наложи.

„В писмото на „Подкрепа" се долавя и принципната критика срещу една система, в която богатият Запад ползва евтина работна ръка от Югоизточна Европа, без да я третира по същия начин, по който се отнася със своите собствени работници", коментира НЦЦ и добавя: „Щом работодателите сега имат даже средства да платят за чартърен полет - гласи аргументацията - може да се предположи, че в нормални условия те би трябвало да могат да плащат и по-високи заплати", заключава изданието.

Сезонни работници: „Понякога не плащат и минималната надница" - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Близо 300 000 души от Източна Европа се трудят по германските полета като сезонни работници. По закон би трябвало да получават минималната почасова ставка от 9,19 евро. Но дали наистина взимат тези пари?...

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Да се разпада
    0 0
    07:08, 6 апр 2020
    Кенефа ЕС. Това ми е мечтата. Сатанинско сборище
Последни новини