Украйна изпраща 20 лекари и сестри в Италия в помощ на борбата с коронавируса

Украйна обяви днес, че е изпратила 20 лекари и медицински сестри в Италия в помощ на борбата на италианските им колеги с коронавируса и да трупат практически опит, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Екипът включва хирурзи, неврохирурзи, анестезиолози, реаниматори и медицински сестри. Той беше посрещнат при пристигането си от италианския министър на външните работи Луиджи Ди Майо. Украинските медици ще бъдат изпратени за две седмици в района Марке в Централна Италия.

"Това е знак на солидарност" с Италия, където живее значителна украинска общност, заяви в комюнике министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от АФП. Самият той според някои медии притежава луксозна вила в централната италианска провинция Латина.

Украйна планира скоро да изпрати в Италия и дезинфектанти и медицински хеликоптер, уточни вътрешният министър.

Медицинският персонал ще се върне в Украйна когато там се оформи пикът на епидемията, очакван в средата на април, така че ще може да използва придобития в Италия опит за спасяване на живота на украинците, изтъкна във Фейсбук един от заместник-министрите на вътрешните работи, Антон Герашченко.

В бившата съветска република, която е сред най-бедните страни в Европа, държавното здравеопазване е в плачевно състояние. До този момент регистрираните случаи на Ковид-19 там са 1096, от които 28 са починалите пациенти.

АФП съобщи по-рано днес, че в понеделник във Виена са пристигнали 231 души помощен медицински персонал от Румъния и България, за да запълнят липсата на работна ръка за грижа на възрастни и болни по домовете.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    Тичо
    0 0
    21:57, 5 апр 2020
    Украйна първо да си види своите пострадали, после да се занимава с италиянските... Бря, бря, големи помощници се извъдиха!!
Последни новини