ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки. Преглед на печата

Глоби.

"Сега":

ГЕРБ отстъпи от високите глоби за нарушения на здравните мерки

Тежката глоба от 5000 лв., която управляващите заложиха в Закона за здравето срещу нарушения на противоепидемичните мерки, беше сериозно намалена. Престъпването на мерките ще се наказва с 300 до 1000 лв., а при рецидив - от 1000 до 2000 лв., реши парламентарната правна комисия по идея на ГЕРБ с промяна в закона за извънредното положение. Имуществената санкция от 15 000 лв., предвидена досега за юридически лица и еднолични търговци, също се орязва - от 500 до 2000 лв. при първо нарушение, а при второ - от 2000 до 5000 лв.

Присъда.

"24 часа":

Осъдиха Гастрольорите, изпуснали 47 785 лв. при опит да оберат къща в Свети Влас

Дело срещу петима, прочули се като Гастрольорите заради замислен крупен обир край морето, приключи окончателно във Върховния касационен съд (ВКС). Маруан ел Масри, Илиян Манолев-Дългия, Живомир Бакърджиев, Ангел Пеев и Илиян Йосифов са прибрани в софийския затвор.

Масри, Манолев и Бакърджиев са осъдени на по 4 г., а Илиян Йосифов - на 3 г. и половина, за среднощен опит за кражба на пари от къщата на бизнесмена Васил Джуров в Свети Влас. Съучастникът им Ангел Пеев, бивш служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получи 7 г., тъй като е признат за виновен и за държане на кокаин. Той трябва да плати и солена глоба от 30 000 лв. От наказанията ще бъдат приспаднати дните, прекарани от осъдените в ареста.

Мерки.

"Дума":

Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци

Банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение заради коронакризата. От облекчението ще може да се възползват както фирми, така и граждани, които до момента са били изрядни платци. Това съобщи пред БТВ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. Вчера той подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити.

В петък Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на търговските банки да представят единни правила за кредитна ваканция. След това те трябва да бъдат одобрени от БНБ.

Андронов не пожела да посочи за какъв период от време ще бъде кредитната ваканция, защото все още нямат санкцията от БНБ. "Предложили сме достатъчно дълъг период от време, в който затруднените клиенти да си стъпят на краката, но в същото време срокът трябва да е здравословен и за самите банки", поясни банкерът. От обясненията му стана ясно, че клиентите ще може да избират дали да разсрочат лихви и главница едновременно, или само лихвите.

Коронавирус.

"Монитор":

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари тази година", разясняват още от здравното ведомство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини