16 °C

Учени са извлекли най-стария генетичен материал от изчезнал човешки вид

Учени са извлекли от зъбен емайл най-стария човешки генетичен материал, получаван някога. Постижението им допринася да се изясни основното място в човешката еволюционна линия на загадъчен изчезнал вид, наречен Homo antecessor, известен благодарение на фосили, открити в пещери в Испания, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Специалистите съобщават, че са извлекли генетичен материал от кътник на 800 0000 години от представител а вида Homo antecessor, намерен в близост до Атапуерка, Испания, и от кътник на 1,77 милиона години от друг изчезнал човешки вид, Homo erectus, открит близо до Дманиси, Грузия.

Древните протеини от фосилизирани зъби са извлечени с помощта на метод, известен като палеопротеомика, позволяващ откриването на генетичен материал във вкаменелости, които са твърде стари, за да съдържат ДНК поради химическото й разграждане с течение на времето.

"Протеиновите секвенции се определят от ДНК последователността на нашите геноми. Следователно тези древни протеинови секвенции предоставят определена еволюционна информация. По-рано сме показали, че можем да извличаме древни протеини дори от животински вкаменелости на 2 милиона години", казва Фридо Велкер, молекулярен антрополог от университета на Копенхаген и ръководител на изследването.

Досега най-старият генетичен материал, извлечен от изчезнал човешки вид, датира отпреди около 420 000 години.

Генетичният материал от Homo antecessor се е оказал особено интригуващ, след като учените са го сравнили със скорошни генетични данни от нашия вид и други изчезнали човешки видове. Изследователите са установили, че Homo antecessor е тясно свързан с последния общ предшественик на еволюционната линия, довел до появата на Homo sapiens, и двама изчезнали братовчеди - неандерталците и по-слабо познатите денисовци.

Според учените Homo antecessor вероятно е в основата на ново човечество, появило се преди около 1 милион години в Югозападна Азия, и в частност в Левантийския коридор в Близкия изток. Регионът е бил убежище за биоразнообразието пред ледниковите периоди, подпомагайки появата на нови видове.

Анализираният зъб е принадлежал на представител на вида Homo antecessor от мъжки пол. Въпреки че много аспекти около изчезналия вид остават неясни, учените разполагат със свидетелства, че представителите му са практикували канибализъм.

Специалистите припомнят, че нашият вид за първи път се е появил в Африка преди около 300 000 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини