11 °C

Положителен с бърз тест в Хасково

Един положителен случай има засечен през тази седмица при изследване с бърз тест, направено в лабораторията на ДКЦ 1. Положителната проба е дал мъж. Информация за резултата от изследването му е подадена към РЗИ-Хасково, информира шефът на Диагностично-консултативния център д-р Ясен Янев. Засега от лаборатория търсят начин да се направи на човека и PCR, чиито резултати единствено се признават като официални. По-рано през седмицата беше обяснено, че при положителна проба с бърз тест, лабораторията, която е заявила работа с този вид тестове, е отговорна за завършване на процедурата и  подаването на проба за изследване в референтна лаборатория. Хасковска област е разпределена за тестване към Старозагорската лаборатория.

Доктор Янев обясни, че се държи връзка с ръководството там, но все още е трудно заявяването на PCR тестване от извънболнични заведения, тъй като те се правят с предимство на хоспитализираните. Ако пациентът се влоши обаче, ще бъде насочен към Инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково, от където вече ще може да бъде тестван. Засега мъжът е с леки симптоми и с него поддържа непрекъснат контакт личният му лекар, който е в готовност да реагира при задълбочаване на състоянието му. Позитивният се е изолирал в домашна карантина, която прекарва  извън семейството си. Дадена е препоръка на тест да минат и останалите членове от фамилията му, които са били контактни с него.

Още две проби за антитела има през миналата седмица с бързото тестуване. Те са на семейство, работило в Банско. Тестовете на мъжа и жената са показали наличието на igG антитела, което означава, че са прекарали инфекцията преди време, възможно е и напълно безсимптомно, и организмът им вече е изработил антитела срещу вируса.

Шефът на ДКЦ1 посочи още, че ще инициира разговори с кмета на Хасково за определянето на  рискови таргет групи, като медицинските сестри от различните общински структури, които дават дежурства на границата с Турция за термометрирането на шофьорите. Идеята е те да минат през бързите тестове, а сумата за изследването да бъде покрита от общината. В момента  лабораторията на  ДКЦ 1 разполага с 300 бързи теста.  

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ре
  Рекламодател
  25 -22
  17:27, 9 апр 2020
  колко ви плащат за да рекламирате бързите тестове от които няма никакъв случай?
  • Мр
   МРЪСНи КРАДЛиВИ МуТРИ
   27 -15
   18:24, 9 апр 2020
   ..
   По - ВАЖНоТО в Новината - четете ситния текст
   ....
   Кмета Станчо Тъпото и Ветеринарката ще плащат с ВАШИте ПАРи Тестовете на Рисковите ГРУПИ - Общински Съветници , Кмета , Областната , Заптиетата
 • 2
  Не ни плащат нищо ,
  Те платиха в "натура"
  Наскоро си направих при тях тест за бременност безплатно - имах не-регламентирани контакти с хубав мъж от парламентарната ни група :))
 • 3
  Жо
  жоРко
  12 -3
  18:06, 9 апр 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 4
  Хо
  Ходжата от ГРОБ/ДПС
  10 -21
  18:36, 9 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Бо
   Боци
   15 -16
   19:10, 9 апр 2020
   А ся кажи нещо за Румен -Тъпото - - твоят шеф, любовник и фюрер..
   За какво ти е някъв славяновски неудачник - фатмак?
  • Su
   Sun
   10 -5
   19:32, 9 апр 2020
   Т.н. "свети" синод е съставен от доносници.
  • До
   До Боци
   9 -8
   20:00, 9 апр 2020
   Не отричам че съм бил на риба с Румен Радев
   на язовира в Славяново като ученици
   ....
   Обаче , Не съм съгласен с Него по някои точки
   - Знам че като Президент Той трябва да пази Териториалната цялост на България и затова не псува директно Мутрите . Демек Много е Мек и Човечен.
   Нещо като шефа на Ескома Хеви-то - Прякора му идва че обичаше и си беше Хеви Металист , а сега е фурнаджийска лопата
   ....
   Докато Аз - За разлика от Радев - съм Кьорава Брадва - Искам да избия мутрите и Господ на Небето да се занимава с тях - Която Мутра е праведник - В Рая , А която Мутра или Бей е грешник - в Ада .
  • Бо
   Боци
   6 -11
   21:43, 9 апр 2020
   Сега, ако кажеж , Кой да ни управлява... . И ако п... Виж коментара
  • До
   До Боци
   6 -6
   21:48, 9 апр 2020
   Аз съм специализиран
   само по "уволненията" - като АрхАнгел Михаил
   ....
   А по назначенията е Народа - той ще си избере нови Магарета
   ......
   НО ,
   Света няма да спре да се върти или Слънцето да свети ако утре умре Боци Маймуната , Ахмед Джолан и ОПГ ГРОБ/ДПС
 • 5
  Аи
  аидееее
  27 -6
  19:11, 9 апр 2020
  Българи се прибират от Италия нямало работа от Бергамо нямало работа е ся ще стане още по голямо мазало. Абе нали бяха забранени полети от най рисковите страни
 • 6
  Не
  Не вярвам
  13 -22
  19:30, 9 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 7
  Те
  тестер
  13 -9
  19:31, 9 апр 2020
  Ей този с любимите изрази за бейове и заптиета да му направят тест обаче отзад!
 • 8
  Ло
  лошо
  14 -6
  19:32, 9 апр 2020
  И сега ДКЦ1 ще е източник на зараза.
 • 9
  Ст
  Стоев
  21 -12
  19:33, 9 апр 2020
  НАЙ-ВЕЛИКИЯ ТРИЛЪР НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА
  Каквито и да са целите и последствията от всичко това, първо трябва да признаем, че продуцентите, режисьорите, сценаристите и целия антураж от послушни медии и институции, участващи в организацията на този безподобен световен трилър, си свършиха перфектно работата! Как само успяха да строят целия свят и да подравнят всички страни в една линия за има-няма месец, и да накарат всички правителства да следват едни и същи указания и да приложат едни и същи безумни, безсмислени и самоубийствени мерки!? Да накараш всички страни да въведат извънредно положение в мирно време! Как ни накараха да се застреляме в краката, за да не се подхлъзнем! У-Н-И-К-А-Л-Н-О!
  • Им
   Има Изход
   9 -15
   20:14, 9 апр 2020
   Ако уволниш Мутрата или Бея с брадва или 7.63х39... Виж коментара
  • Бе
   без изход
   4 -4
   22:14, 9 апр 2020
   Има изход вкарай си един чадър отзад, въпреки че не вали след това го разтвори и извикай по три пъти гроб мутри бейове и заптиета!
  • До
   До Без изход
   2 -14
   22:36, 9 апр 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 10
  Ку
  кумчо
  2 -1
  13:12, 10 апр 2020
  Какво щеше да стане ако събираха болните от птичи грип? Стотици хиляди болни, няколко хиляди умрели... Не ми е ясна статистиката с натрупвания - броят се всички заразени, от които 1/ 3 са в болници. Не се вадят оздравели и загинали. Считам, че тези, които се лекуват в къщи не са болно.
 • 11
  Гр
  гражданин
  2 -1
  21:37, 10 апр 2020
  Ей Янев не се наяде бе!!! Сега иска да си пласира тестовете които са много над 300. Най добре сега си изпълни задълженията както е казано, че при положителен бърз тест трябва да осигуриш PCR за пациента, както Делчева си е намерила и се саморекламира не го увъртай или пак ще правите цигански номера, щом е положителен го пращайте в инфекциозно не чакайте човека да се влоши

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини