20 °C

Как коронавирусът ще промени новото поколение смартфони

Пандемията от COVID-19 оказва (и тепърва ще окаже) влияние върху всеки аспект от нашия живот. Светът бе поставен на пауза, с което се натрупаха милиарди загуби. Най-бързоразвиващият се сектор на технологиите тази година със сигурност няма да бъде това, което беше доскоро.

Всички сме в очакване на новите модели на iPhone, но тяхната премиера със сигурност ще се забави заради коронавируса. Обичайните опашки пред магазините от хора, които искат първи да се сдобият с устройството, също вероятно ще бъдат заменени с претоварени от онлайн поръчки сървъри.

Самото производство на телефони също не бе пощадено от заразата. Около 70% от смартфоните се произвеждат в Китай, което доведе до затруднения в доставките на апарати на много места по света.

Същото важи и за останалите марки, които произвеждат смартфоните си другаде, но това няма как да се случи без важни и специфични китайски части. Технологичният процес е много сложен и понякога са необходими части, които идват от 40 различни държави. А логистиката също е силно затруднена в настоящата обстановка.

Продажбите също тръгнаха рязко надолу, като в Китай за първото тримесечие са отчетени цели 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. А това са около 33 милиона устройства по-малко. Подобен ще бъде и ефектът в Европа и САЩ, след като коронавирусът удари силно и тях.

Не само потребителите са свикнали да очакват новите модели на големите марки по едно и също време на годината. Премиерата им е свързана и със стриктен график на производство във фабриките, който сега е нарушен. А това води до загуби и за тях.

Разработката на софтуера, който е най-важната част, може да се извършва от служителите на компаниите у дома, но някои процеси и тестове на хардуера изискват специално оборудване. А и идеята служителите да носят прототипите на устройствата вкъщи не е никак добра, защото може предизвика изтичане на информация, пише BBC.

Забавянето на работата заради самоизолацията може да доведе и до забавяне на премиерата на някои смартфони през 2021 г., защото просто производителите може да успеят да финализират проектите в нужните срокове.

По-вероятно е големите компании като Samsung и Apple да предпочетат да не внедряват много иновации, които не са достатъчно изпипани и тествани, в новите си модели през следващата година, но да спазят сроковете, в които обичайно представят устройствата. 

Всичко зависи най-вече от това как ще се развие ситуацията през следващите седмици и месеци. Apple няма изгода да пуска iPhone 12 и SE, докато магазините на компанията по света са затворени, защото в първите дни и седмици след премиерата се генерират най-големи продажби.

Но в ситуация на финансова криза това може коренно да се промени. Въпреки това, компаниите надали ще променят особено ценовата си политика за новите моделите. По-вероятно е по-старите да бъдат пуснати на по-ниска цена, за да се компенсират загубите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020

Случаен виц

Последни новини