Екипаж на МКС се завърна на променената Земя

Руски космонавт и двама американски астронавти се приземиха успешно с руска капсула в централната част на Казахстан след мисия на борда на Международната космическа станция, съобщиха световните агенции.

Астронавтите от НАСА Джесика Миър и Андрю Морган и руският космонавт Олег Скрипочка се върнаха след над двеста дни в космоса. Капсулата "Союз МС-15" се приземи в 5 часа и 16 минути при Гринуич с помощта на парашут на 150 км югоизточно от Джезказган, Казахстан.

Руските власти обявиха, че са предприели специални мерки за защита на екипажа заради пандемията от коронавируса, отбеляза Асошиейтед прес. Медицинският екип, който посрещна Миър, Морган и Скрипочка, е бил под строго медицинско наблюдение в продължение на месец и е преминал тестове за коронавирус.
Тримата излязоха усмихнати от капсулата. Те бяха транспортирани с хеликоптер до Байконур. Оттам Скрипочка ще се отправи към Москва, а двамата американски астронавти - към Кизил-Орда, откъдето заминават за САЩ.

Екипажът се завърна на Земята точно петдесет години след завръщането на Аполо 13.

Морган прекара 272 дни в космоса и седем космически разходки, а Миър и Скрипочка бяха на борда на МКС в продължение на 205 дни.

Шефът на НАСА Джим Брайдънстийн поздрави само двамата американски астронавти със завръщането на Земята, съобщи ТАСС. В Туитър той написа "Добре дошли у дома, Джесика Миър и Андрю Морган". На сайта на НАСА обаче поздравлението е адресирано и до тримата членове на екипажа, отбелязва агенцията. Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин също поздрави и тримата.

"Сюрреалистично е да видиш как тя се разгръща долу на Земята - казва Миър за пандемията във видеочат. - Оттук Земята изглежда все така зашеметяващо, както обикновено и е трудно да се повярва, че са се случили всички тези промени, откакто напуснахме."

Всички от посрещащият ги екип са преминали през строга карантина и са били тествани за коронавирус непосредствено преди да кацнат космонавтите.

При нормални обстоятелства посрещащият ги екип би взел екипажа и би го отвел до най-сигурното летище, откъдето космонавтите да отпътуват за дома. Но Казахстан обяви извънредно положение и повечето летища са затворени.

"Ще бъде трудно да не прегърна членовете на семейството си и приятелите си тук след 7 месеца в Космоса", казва Меър във видеочата преди завръщането си на Земята. Мисля, че на Земята ще се чувствам по-изолирана, отколкото там. Там сме ангажирани с невероятни задачи и не чувстваме изолацията" казва Меър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини