Венецуела си върна свещена скала, взета от германски артист преди десетилетия

Масивна скала, смятана за свещена от венецуелско племе, се завърна в страната повече от две десетилетия, след като бе изнесена в Берлин от германски артист като част от изложба, съобщи Асошиейтед прес.

Волфганг Кракер фон Шварценфелд изнася скалата през 1998 г., като твърди, че има разрешение от правителството на Венецуела. Едва по-късно става ясно, че местното племе пемон е изключително обезпокоено от липсата на свещения за тях огромен каменен къс.

Скалата, която тежи 30 тона, е изложена заедно с още пет големи камъка в берлинския парк Тиргартен, недалеч от Бранденбургската врата.

Според сайта на твореца скалата "Куека" от Венецуела символизира любовта. Другите каменни късове в експозицията символизират надеждата, пробуждането, прошката и мира.

Племето пемон вярва, че "Куека" представлява един от двама влюбени, превърнати в камък за наказание, че се оженили, макар че били от различни племена.

Съдбата на камъка предизвикваше от години напрежение между Германия и Венецуела, като представители на племето пемон протестираха пред сградата на германското посолство в Каракас.

Венецуелската телевизия излъчи кадри как президентът Николас Мадуро посреща скалата и я определя като "духовно и културно съкровище" във време, когато Венецуела и светът се борят с пандемията от коранавируса. Той заяви, че скалата ще бъде върната на мястото, откъдето е взета.

Венецуелските власти съобщиха, че Германия е върнала свещения каменен къс по силата на "приятелско споразумение" като "знак на добра воля и зачитане на културните права на народите".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини