Броколито забавя развитието на остеопороза

Приемането на големи количества броколи с менюто за хранене може да забави и дори да предотврати развитието на остеопороза, посочват британски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Проучвания на университета на Източна Англия са показали, че съставка, която се съдържа в големи количества в зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите. Става дума за химическото вещество сулфорафан, което се съдържа предимно в броколито, но също и в брюкселското и обикновеното зеле. Тя намалява увреждането на ставите.

Лабораторни тестове на клетките на мишки са показали, че храненето с брюкселско и обикновено зеле блокира ключов деструктивен ензим, който уврежда хрущялите. Учените смятат, че изводът се отнася и за хората. Клетки на човешкия хрущял също са били изложени на химическото вещество и е било установено, че гените, отговорни за разрушаването му, са били изключени.

Британските изследователи са обнадеждени от резултатите, доказани при 75% от мишките в експеримента, подложени на обилна сулфорафанна диета. Те се надяват, че откритието им ще помогне в борбата с артрита, за който се смята, че ще покоси двойно повече пациенти в следващите 20 години. Предстои да бъдат проведени ограничени експерименти върху хора с остеопороза на коляното, които трябва да се подложат на операция, за да се разбере дали приемането на броколи се отразява добре на здравето на ставите им.

Ползата от храненето с броколи и зеле е доказвана от учените неведнъж. По-ранни изследвания свързваха сулфорафанът с предпазването от рак на гърдата. Те установиха, че веществото атакува клетките, които засилват растежа на туморите, предотвратявайки развитието на рака или разсейването му в тялото, след като бъде открит.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини