Ядки за желязо

Желязото е от микроелементите с изключителна важност за здравето. То е от значение за редица процеси в тялото, от метаболизма, до изпълнението на клетъчните функции, синтеза на съединителна тъкан и опрелени хормони – нуждаем се от желязо за растежа, развитието и  поддържането на организма. 
Минералът е от основно значение за производството на хемоглобин, който транспортира кислорода до всички части на тялото. Хроничната умора, бледнината, замаяността, студените ръце и крака, чупливите ноктите и възпалението на езика понякога се дължат и са признаци на дефицит на желязо.


Известно ни е, че желязо си набавяме основно чрез консумацията на месо, предимно червено. Но то може да се осигури още и с морските дарове, зелени листните зеленчуци и ядки. Дневните потребности от желязо при мъжете след 18-годишна възраст са 8 мг, при жените 18, като по време на бременността потребностите растат до 27 мг. За да сте сигурни, че приемате достатъчно желязо, показател са стойностите на хемоглобина в кръвта. 

Кои ядки съдържат повече желязо?

Сто грама кашу съдържа около 6,6 мг желязо. Ядките засищат и винаги, когато сте гладни можете да хапнете около 30 г. Това зарежда с енергия, полезни хранителни вещества и желязо и е далеч по-добър вариант от снаксове и сладки продукти. Кашуто може да се добави и към салата или някои ястия.


По съдържание на желязо следват фъстъците: 100 г осигуряват около 4,5 мг от ценния минерал. Освен самостоятелно фъстъците също могат да се добавят към различни кулинарни изключения. Те са по-традиционни за нашата кухня и не са ни чужди като вкус. Вариант е да се опита и добави към менюто и фъстъчено масло.


С шамфъстъка за същото количество си осигуряваме към 3,9 мг желязо. Шамфъстъкът е чудесна занимавка, която може да ни спести излишно поглъщане на калории заради необходимостта от отстраняване на черупките. С него може да се експериментира в различни десерти. Вкусът му е ориенталски, но със сигурност интересен и удовлетворяващ.


С  традиционните предвратилено накиснати във вода бадеми можем да приемем към 3,7 мг желязо. Днес в магазинната мрежа може да се закупи и бадемово мляко. То също е вариант да си осигурим желязото от тези ядки.


Не бива да пренебрегваме и орехите в целите ни да се храним с богати на желязо продукти. В тях съдържанието на желязо е по-малко в сравнение с изборените ядки – към 2,9 мг, но пък получаваме и доза полезни мазнини. 


Разбира се, можем да разнообразим микса с лешници, макадамия, бразилски орехи и ако добавим тиквени семки, слънчоглед и сусам под някаква форма със сигурност е излишно да се претесняваме за стойностите на хемоглобина си. Единственото условие е да хапваме редовно ядки, без да прекаряваме с количествата им.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини