Изхвърлят 10 милиона литра бира във Франция заради карантината

Мащабните ограничения, въведени заради пандемията от коронавируса, засегнаха сериозно пивоварите във Франция, които бяха принудени да изхвърлят поне 10 милиона литра от пенливата напитка заради резкия спад в търсенето.

Данните бяха оповестени от Асоциацията на пивоварите във Франция след съвещание с участието на представители на 300 предприятия, които държат 98 процента от френския пазар, пише БТA.

Затварянето на кафенета, ресторанти, прекратяването на туристическата дейност и отмяната на всички фестивали и панаири доведе до изтичане на срока на годност на над 10 милиона литра бира, основно в бъчви, се посочва в комюнике на браншовата организация, цитирано от в. "Ле-з-еко". Унищожаването на тази бира ще доведе до значителни разходи за пивоварите.

Профсъюзите от бранша се обръщат към правителството за помощ в унищожаването на продукта с изтекъл срок на годност по примера на европейските винопроизводители, които отправиха подобно искане към Брюксел.

Пиововарите отбелязват в искането си, че макар 10 милиона литра да не са толкова много на фона на първоначално планираните за производство през 2020 година 22,5 милиона хектолитра, за някои компании това може да се окаже прекалено много.

Към края на април около 25 процента от пивоварите в страната напълно спряха работа, а други 40 процента намалиха производството си поне с 60 процента. Общо 70 процента от пивоварите обявиха спад на приходите си с 50 процента след 15 март. Половината от предприятията успяха да получат помощ от държавата.

От 17 март във Франция беше въведена карантина, за да се спре разпространението на коронавируса. На 28 април премиерът на Франция Едуар Филип представи пред Националното събрание план за постепенно излизане от изолацията. Не се очаква обаче ресторантите да отворят по-рано от 2 юни.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини