18 °C

Решенията при Борисов - лъч оптимизъм, но не и слънце за ресторантьорите и хотелиерите

Изображение 1 от 4
  Доволни, но отчасти, са членовете на  местната организация на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково от постигнатите споразумения днес при срещата на представителите на трите основни браншови организации с премиера Борисов. Разговорите бяха свързани с предприемането на мерки за укрепване на сектора, който е сред най-пострадалите от наложени заради здравната криза рестрикции. Затова и остава готовността за протест на 18-ти май, както беше обявено още вчера, коменитра, след като станаха ясни резултатите, председателят на ”Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково”  Стойчо Ганашев.
   
  Част от исканията на собствениците на заведения и хотели бяха удовлетворени на сто процента днес, като това за отлагане на действието на Наредба Н-18 за година. Новият срок, който бе договорен за задействане на наредбата е от първи март 2021 година. А през това време ще се работи за подобрения по нея. 
  Започва и изготвянето на поискания от бранша антикризисен план, който да осигури кредити и грантове от Българскат абанка за развитие за сектор туризъм. 
   
  По друга част от повдигнатите от бранша въпроси също беше постигната договорка, но с различен старт от искания. Така например властта не се съгласи ДДС за заведенията за обществено хранене, кафенетата и тези от развлекателния сектор да падне на 5%  от първи юли, а след това устойчиво да остане на 9 %. Вместо това беше възприета ДДС ставка от 9 % и то от  1-ви януари догодина.
   
  "Това решение не е съвсем удовлетворяващо. Човек  пие хапче, когато го боли глава, не след като му мине. Една подкрепа е важна и ценна, когато е навременна. Затова по-скоро резултатите от днешната среща са като лъч оптимизъм, но не и слънце за голяма част от колегите, особено за ресторантьорите и собственици на увеселителни нощни заведения.", коментира Стойчо Ганашев. 
   
  Той е собственик на хотел с басейн с градина, и голям ресторант край Хасково. Засега няма да отваря обектите си, защото казва, че икономически все още не е обоснован стартът на работата. Поне до 24-ти май обектите му остават затворени, въпреки че малко по малко започва подготовката за рестарта им. 
   
  "Имаме вече възможност да работим, но няма клиенти все още. Кафенетата работята на окoло 30 %, но колегите ресторантьори, дори от големите градове, като София и Варна, споделят, че обектите им при сегашните изисквания се пълнят едва на 2 до 5 %. В същото време стоката трябва да е в наличност в кухните, работят мощни хладилници, персоналът е на линия. А за собствениците на нощни заведения въобще не ми се мисли. Тези колеги трябва бързо да се преориентират в друга дейност, ако искат да се закрепят в тази ситуация", коментира Ганашев. 
   
  Според него до края на годината 20-30% от обектите от бранша в страната ще затворят завинаги.
  За времето, в което хотелите и ресторантите бяха затворени в предишните два месеца, обектите  му са генерирали сериозни загуби. Връщани са пари за резервации, отменени са сватби и семейни тържества, планирани отпреди месеци. "Аз съм от хората, които не трупат, а реинвестират, така че в един момент се наложи да връщам на клиентите вече похарчени пари". От времето на наложената карантината персоналът му е на трудовата борса, защто казва, че  вариантът 60/40 държавно подпомагане срещу остатък, който да се поема от работодателя, не е изгодна за неговата сфера. И това е така понеже, като работодател той е на обсолютно нула като печалба през това време, а пък разходите по поддръжката са вървели. Въпрки това, твърди, че е щял да запази хората си, ако нещата са били по-предвидими.
   
  "Ако знаех, че ще става вапрос само за два месеца затваряне, щяхме да удържим и да стискаме зъби, и нямаше да изпратя хората си на борсата, защото тези хора възприемам като свое семейство. Сега отново ще си върна някои от тях, но други може и да ми ги вземат колегите. Ще е трудно пак да завъртим колелото откъм кадри. Нямаше логика да бъдат затворени заведнията, а градският транспорт да остане да действа. Виждали ли сте нещо по-мръсно например от дръжка на врата на автобус!? Аз - не!
   
  Освен това сега отваряме, но  също нямаме гаранция колко пъти още ще ни затворят и отворят спрямо епидемиологичната обстановка.  Тази несигурност ни лишва от възможността за някакви дългосрочни планове и изобщо за разработването на каквито и да е бизнес стратегии", казва Ганашев.
   
  Въпреки че от Министерски съвет, съобщиха, че промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от групата на ГЕРБ, повечето от местни организации на заведенията и хотелиерите ще сондират мнения сред членовете си в следващите два дни дали да отпадне готвеният протест. "Тази среща беше сякаш за замазване на положението и за стопирането на протеста. Но повечето от нас оставаме засега в готовност за него", казва шефът на организацията от Хасково Стойчо Ганашев. 
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Xm
   xm
   27 0
   16:44, 12 май 2020
   Дрън, дрън, празни приказки...реинвестирал бил, персонала му бил като семейство. Аман от глупости писна ми вече, ще им намалят ДДС, че те си крият оборотите, персонала е без договори, стига сте ревали вече
  • 2
   Ма
   Мария
   21 -1
   17:15, 12 май 2020
   Божееее, най-големите скъпари най-много реват! Точно там дето пукнат касов бон няма издаден.. Стига сте ревали, ами се скрийте някъде!
  • 3
   Да
   Данъкоплатец
   18 -1
   17:39, 12 май 2020
   Големия рев беше да се отмени Н 18. За да продължат да крият оборот с кухненски бележки, временни сметки и други хвърчащи хартийки но не и касови бележки. И 100 % да фалират няма проблем. В тежките времена които се задават кръчмите ще са ни последна грижа.
  • 4
   Не
   Недоволен Хасковлия
   9 0
   20:52, 12 май 2020
   Бойко Борисов прави ли си сметка, че след тези смукачи и търтеи други ще му ревнат и ще искат и ще стачкуват.? И ще дава и дава за сметка на безработни и слабо заплатени заеми и да му мислят идните поколения?!??!!
   Тази туристическа министърка, кога ще я смени, тази е пълен боклук. На мен ми е по-близко гръцкото море и искам там да почивам и това лято също пак там ! Не искам нашенските кръчми и ресторанти където няма хигиена и гледат да направят пари за два три месеца сезон. Цацата я пържат с олио от което не се сменя. Стига ми през бай Тошово време, тогава друго море освен наше черно нямаше друга възможност за почивка. И сега ни насилват пак да ходим да им пълним гушите на местните дерибеи и софийските хотелиери .Аз искам на бялото море да почивам, освен че ми е близко там ще си хващам риба и пия узо, а и природата и морето си e автентично, не e бетон и панели като нашето !!!
  • 5
   12
   123
   7 -1
   22:49, 12 май 2020
   Да фалират кой му пука за тия скапани боклуци един касов бон не са издали. Да проверят отчетите им колко пари са отчитали . Защо ревът да ДДС като го плаща клиента нито ще намалят цените нито ще оправят хигиената ако ще и 1 процент да е данъка.Хората се усетиха какви пари ги дерат някои кръчми и няма да стъпят там. Този е един от "първенците" по шашми а най много реве.
  • 6
   Ха
   хаха
   5 0
   00:42, 13 май 2020
   А за собствениците на нощни заведения въобще не ми се мисли. Тези колеги трябва бързо да се преориентират в друга дейност, ако искат да се закрепят в тази ситуация", коментира Ганашев.
   Тези твои колеги от нощния живот как още не са поискали и те от държавата пари, не знам.За проституцията ми е думата. Ето гледаме адвокатите поискаха, сега чакаме и проститутките и сводниците да поискат че и на тях им отиде бизнеса .....
  • 7
   Са
   Само ГЕРБ!
   2 -1
   10:35, 13 май 2020
   Всеки срещу всеки!Бойко е умен и настройва българин срещу българин!
   Затова избирам ГЕРБ и ГЕРБ е вечен!
   Изберете Генерала отново!
  • 8
   Ст
   Стефан
   3 0
   12:17, 13 май 2020
   Тулупа спасява хотелите и ресторантите, като сваля ДДС на 9%. А бе, тулуп, в ресторанти и хотели ходят хора, които могат да си го позволят, те могат да платят и 20% ДДС. Ами ДДС за лекарствата, детските дрехи и храни, за учебниците защо остава 20%? Тулуп, не те ли интересува, че в БГ децата са малко, защото отглеждането им не е евтино, че доста хора не се лекуват или не се долекуват, защото не могат да си купят скъпите лекарства. Или твоите ментори се интересуват от територията, не от населението.
   Не продължавам, защото освен псувни друго не ми се пише. Хайде хващай джипката, обикаляй и се бий до насиняване в гърдите колко си велик.

  Хороскоп за 25.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
  25 окт 2020
  Последни новини