33 °C

Решенията при Борисов - лъч оптимизъм, но не и слънце за ресторантьорите и хотелиерите

Изображение 1 от 4
  Доволни, но отчасти, са членовете на  местната организация на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково от постигнатите споразумения днес при срещата на представителите на трите основни браншови организации с премиера Борисов. Разговорите бяха свързани с предприемането на мерки за укрепване на сектора, който е сред най-пострадалите от наложени заради здравната криза рестрикции. Затова и остава готовността за протест на 18-ти май, както беше обявено още вчера, коменитра, след като станаха ясни резултатите, председателят на ”Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково”  Стойчо Ганашев.
   
  Част от исканията на собствениците на заведения и хотели бяха удовлетворени на сто процента днес, като това за отлагане на действието на Наредба Н-18 за година. Новият срок, който бе договорен за задействане на наредбата е от първи март 2021 година. А през това време ще се работи за подобрения по нея. 
  Започва и изготвянето на поискания от бранша антикризисен план, който да осигури кредити и грантове от Българскат абанка за развитие за сектор туризъм. 
   
  По друга част от повдигнатите от бранша въпроси също беше постигната договорка, но с различен старт от искания. Така например властта не се съгласи ДДС за заведенията за обществено хранене, кафенетата и тези от развлекателния сектор да падне на 5%  от първи юли, а след това устойчиво да остане на 9 %. Вместо това беше възприета ДДС ставка от 9 % и то от  1-ви януари догодина.
   
  "Това решение не е съвсем удовлетворяващо. Човек  пие хапче, когато го боли глава, не след като му мине. Една подкрепа е важна и ценна, когато е навременна. Затова по-скоро резултатите от днешната среща са като лъч оптимизъм, но не и слънце за голяма част от колегите, особено за ресторантьорите и собственици на увеселителни нощни заведения.", коментира Стойчо Ганашев. 
   
  Той е собственик на хотел с басейн с градина, и голям ресторант край Хасково. Засега няма да отваря обектите си, защото казва, че икономически все още не е обоснован стартът на работата. Поне до 24-ти май обектите му остават затворени, въпреки че малко по малко започва подготовката за рестарта им. 
   
  "Имаме вече възможност да работим, но няма клиенти все още. Кафенетата работята на окoло 30 %, но колегите ресторантьори, дори от големите градове, като София и Варна, споделят, че обектите им при сегашните изисквания се пълнят едва на 2 до 5 %. В същото време стоката трябва да е в наличност в кухните, работят мощни хладилници, персоналът е на линия. А за собствениците на нощни заведения въобще не ми се мисли. Тези колеги трябва бързо да се преориентират в друга дейност, ако искат да се закрепят в тази ситуация", коментира Ганашев. 
   
  Според него до края на годината 20-30% от обектите от бранша в страната ще затворят завинаги.
  За времето, в което хотелите и ресторантите бяха затворени в предишните два месеца, обектите  му са генерирали сериозни загуби. Връщани са пари за резервации, отменени са сватби и семейни тържества, планирани отпреди месеци. "Аз съм от хората, които не трупат, а реинвестират, така че в един момент се наложи да връщам на клиентите вече похарчени пари". От времето на наложената карантината персоналът му е на трудовата борса, защто казва, че  вариантът 60/40 държавно подпомагане срещу остатък, който да се поема от работодателя, не е изгодна за неговата сфера. И това е така понеже, като работодател той е на обсолютно нула като печалба през това време, а пък разходите по поддръжката са вървели. Въпрки това, твърди, че е щял да запази хората си, ако нещата са били по-предвидими.
   
  "Ако знаех, че ще става вапрос само за два месеца затваряне, щяхме да удържим и да стискаме зъби, и нямаше да изпратя хората си на борсата, защото тези хора възприемам като свое семейство. Сега отново ще си върна някои от тях, но други може и да ми ги вземат колегите. Ще е трудно пак да завъртим колелото откъм кадри. Нямаше логика да бъдат затворени заведнията, а градският транспорт да остане да действа. Виждали ли сте нещо по-мръсно например от дръжка на врата на автобус!? Аз - не!
   
  Освен това сега отваряме, но  също нямаме гаранция колко пъти още ще ни затворят и отворят спрямо епидемиологичната обстановка.  Тази несигурност ни лишва от възможността за някакви дългосрочни планове и изобщо за разработването на каквито и да е бизнес стратегии", казва Ганашев.
   
  Въпреки че от Министерски съвет, съобщиха, че промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от групата на ГЕРБ, повечето от местни организации на заведенията и хотелиерите ще сондират мнения сред членовете си в следващите два дни дали да отпадне готвеният протест. "Тази среща беше сякаш за замазване на положението и за стопирането на протеста. Но повечето от нас оставаме засега в готовност за него", казва шефът на организацията от Хасково Стойчо Ганашев. 
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Xm
   xm
   27 0
   16:44, 12 май 2020
   Дрън, дрън, празни приказки...реинвестирал бил, персонала му бил като семейство. Аман от глупости писна ми вече, ще им намалят ДДС, че те си крият оборотите, персонала е без договори, стига сте ревали вече
  • 2
   Ма
   Мария
   21 -1
   17:15, 12 май 2020
   Божееее, най-големите скъпари най-много реват! Точно там дето пукнат касов бон няма издаден.. Стига сте ревали, ами се скрийте някъде!
  • 3
   Да
   Данъкоплатец
   18 -1
   17:39, 12 май 2020
   Големия рев беше да се отмени Н 18. За да продължат да крият оборот с кухненски бележки, временни сметки и други хвърчащи хартийки но не и касови бележки. И 100 % да фалират няма проблем. В тежките времена които се задават кръчмите ще са ни последна грижа.
  • 4
   Не
   Недоволен Хасковлия
   9 0
   20:52, 12 май 2020
   Бойко Борисов прави ли си сметка, че след тези смукачи и търтеи други ще му ревнат и ще искат и ще стачкуват.? И ще дава и дава за сметка на безработни и слабо заплатени заеми и да му мислят идните поколения?!??!!
   Тази туристическа министърка, кога ще я смени, тази е пълен боклук. На мен ми е по-близко гръцкото море и искам там да почивам и това лято също пак там ! Не искам нашенските кръчми и ресторанти където няма хигиена и гледат да направят пари за два три месеца сезон. Цацата я пържат с олио от което не се сменя. Стига ми през бай Тошово време, тогава друго море освен наше черно нямаше друга възможност за почивка. И сега ни насилват пак да ходим да им пълним гушите на местните дерибеи и софийските хотелиери .Аз искам на бялото море да почивам, освен че ми е близко там ще си хващам риба и пия узо, а и природата и морето си e автентично, не e бетон и панели като нашето !!!
  • 5
   12
   123
   7 -1
   22:49, 12 май 2020
   Да фалират кой му пука за тия скапани боклуци един касов бон не са издали. Да проверят отчетите им колко пари са отчитали . Защо ревът да ДДС като го плаща клиента нито ще намалят цените нито ще оправят хигиената ако ще и 1 процент да е данъка.Хората се усетиха какви пари ги дерат някои кръчми и няма да стъпят там. Този е един от "първенците" по шашми а най много реве.
  • 6
   Ха
   хаха
   5 0
   00:42, 13 май 2020
   А за собствениците на нощни заведения въобще не ми се мисли. Тези колеги трябва бързо да се преориентират в друга дейност, ако искат да се закрепят в тази ситуация", коментира Ганашев.
   Тези твои колеги от нощния живот как още не са поискали и те от държавата пари, не знам.За проституцията ми е думата. Ето гледаме адвокатите поискаха, сега чакаме и проститутките и сводниците да поискат че и на тях им отиде бизнеса .....
  • 7
   Са
   Само ГЕРБ!
   2 -1
   10:35, 13 май 2020
   Всеки срещу всеки!Бойко е умен и настройва българин срещу българин!
   Затова избирам ГЕРБ и ГЕРБ е вечен!
   Изберете Генерала отново!
  • 8
   Ст
   Стефан
   3 0
   12:17, 13 май 2020
   Тулупа спасява хотелите и ресторантите, като сваля ДДС на 9%. А бе, тулуп, в ресторанти и хотели ходят хора, които могат да си го позволят, те могат да платят и 20% ДДС. Ами ДДС за лекарствата, детските дрехи и храни, за учебниците защо остава 20%? Тулуп, не те ли интересува, че в БГ децата са малко, защото отглеждането им не е евтино, че доста хора не се лекуват или не се долекуват, защото не могат да си купят скъпите лекарства. Или твоите ментори се интересуват от територията, не от населението.
   Не продължавам, защото освен псувни друго не ми се пише. Хайде хващай джипката, обикаляй и се бий до насиняване в гърдите колко си велик.

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  04 юли 2020
  Последни новини