398 души обслужва един общински служител в Асеновград

Един общински служител в Асеновград обслужва 398 души. Това маркира интерактивната платформата "265 истории за икономика" – инициатива на Института за пазарна икономика. Данните са на Министерство на финансите от финансовите показатели на общините и показват населението на един общински служител през четвъртото 3-месечие на 2019 г. 

Застаряването и раздробяването на общинската карта ясно личи в това разпределение, като има общини, в които местната администрация е сред най-важните работодатели.

40 общини са с по-малко от 100 души на един техен служител. Най-ниска е стойността на показателя в Трекляно (24:1), Бойница (35:1) и Ковачевци (46:1), общини групирани по западната граница на страната. Това е резултат най-вече от обстоятелството, че общинската администрация не може да бъде сведена под определен санитарен минимум, който ѝ позволява да изпълнява основните си функции.

В големите общини показателят надхвърля 1:400, но само в София, Казанлък, Перник и Добрич населението на един общински служител e над 500 човека, като в столицата те са 614. Повечето общини попадат в обхвата между 100 и 300 души на един общински служител.

Изводът на анализаторите от ИПИ, на база на посочените данни, е, че има нужда от актуализация на картата на общините и намаляването на броя им до тези, които могат да съществуват като (относително) самостоятелни икономически единици.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини