24 °C

Как НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!)

Всеки път, когато таблоидите и социалните медии драматично се заблуждават с научна новина, желанието да изключите интернет и да го включите отново е изключително силно.

Ако сте чували неотдавнашното твърдение, че НАСА откри паралелна вселена (!) в Антарктида (!), където времето тече назад (!!), радваме се, че сега сте кликнали върху тази статия. Този път сте свързани към реалността.

"Изглежда, че за тази научна история на таблоидите, някои спекулативни теоретични физики, които може би са имали далечни корени в правдоподобността, са били засилени заради сензацията", казва пред ScienceAlert експеименталният физикът по частиците Питър Горхам от Университетa на Хаваи  в Маноа.

Ефектната глупост "открита паралелна вселена" започна достатъчно невинно.

Уважаемото списание "New Scientist" публикува статия на 8 април, в кято се обсъждат някои аномални резултати при експериментите за откриване на неутрино в Антарктида, и какво биха могли да означават това за спекулативен космологичен модел, който показва, че има вселена от антиматерия появила се вследствие Големия взрив.

Тогава някои онлайн издания, хм, "взеха" този доклад, цялото нещо се разду и туй-то.

И така, какво всъщност се случва с тези аномални открития в Антарктида? Преди съобщавахме, че експериментът на Антарктическата импулсна транзитна антена (ANITA) - голям балон с хелий, който издига на височина масив радио антени, частично финансиран от НАСА, изглежда е регистрирал няколко случаи на високоенергийни неутрино, идващи през Земята.

Ето защо това е супер странно. Неутрино са тези "призрачни" елементарни частици, които преминават през всичко, едва взаимодействайки с нормалната материя, което ги прави изключително трудни за откриване. Но когато са произведени от мощно експлодиращи обекти във Вселената, неутрино може да получат такива свръхвисоки енергии и стават по-склонни да взаимодействат с нормалните неща.

ANITA, летящ високо над ледения континент, е проектиран да открива сигнали от потоци вторични частици, които се образуват, когато като високоенергийни неутрино се разбиват в леда. Такива неутрино се предполага, че идват от дълбините на Космоса, не от Земята.

Физиците внимателно работят, за да разберат дали тези резултати могат да бъдат обяснени с нашите съвременни физични модели, или имат нещо общо със самата експериментална апаратура или дали се случва нещо наистина диво.

Както Горхам, който е главен изследовател на ANITA, каза пред ScienceAlert, "ние срещнахме малък брой аномалии в нашите данни и след като изчерпаме всички възможни обяснения в рамките на Стандартния модел на физиката, само тогава е време да се помисли за други идеи, които са отвъд тези граници, и ние наистина все още не сме там, със сигурност не сме в точката, в която са необходими паралелни вселени!"

Да. Не може да се каже по-ясно.

Една спекулативна разработка свързва идеята за "симетрична вселена“ с аномалните открития на ANITA. За съжаление заради начина, по който беше контекстуализирана в първоначалната статия (за платени стени), тя беше напълно загубена сред многото и многото повторения "НАСА откри паралелна вселена", които се появиха през последните няколко дни.

"В този случай един или повече журналисти очевидно излизат със статия, която не е проверена и по причини, които не са ясни, ни приписват изследвания и документи, които никога не сме писали, и теории, като тези, включващи паралелни вселени, каквито нито ние, нито нашите сътрудници сме предположили или обсъдили в нито една публикация, преди тези резултати да бъдат приписани на нашия експеримент", казва Горхам.

"Това е една от причините, поради които научният напредък се осъществява чрез по-премерен процес, чрез партньорска проверка и проверка от други изследователи"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини