33 °C

Пандемията е дала тласък в развитието на телемедицината по света

Само за няколко седмици пандемията от Ковид-19 е дала мощен тласък в развитието на телемедицината, тази която се осъществява дистанционно с помощта на новите технологии,предаде Франс прес.

При нормални обстоятелства осъществяването на подобен скок би отнело години. Поставянето под редпазни мерки на половината човечество и страхът от предаване на заразата увеличиха по невиждан начин медицинските консултации с помощта на видео приложения и мобилни устройства.

Най-радикалните промени в това отношение настъпиха при общопрактикуващите лекари, които много често се оплакваха от недостиг на медицински предпазни средства срещу вируса SARS-CoV-2 .

"При общопрактикуващата медицина бяха наблюдавани значителни промени в начина , по който медиците и техните екипи се грижеха за пациентите си по време на епидемията. Скоростта, с която настъпиха тези промени, наистина бе забележителна", коментира Мартин Маршъл, председател на съсловната организация "Роял колидж", обединяваща британските общопрактикуващи лекари.

С напредването на пандемията в много страни националните правила бяха адаптирани или смекчени така, че дистанционните консултации да се превърнат в масова практика. Във Франция социалното осигуряване с мъка изплащаше разходите за прохождащата телемедицина през 2018 . Но две години по-късно пандемията подейства като мощен ускорител на това направление. От 10 хиляди в началото на март, дистанционните консултации се увеличиха експоненциално до 1 милион в средата на май, с пик от 1,1 милиона през втората седмица на април 2020 г. Ритъмът се е запазил и при отпадането на ограничителните мерки, тъй като телемедицината позволява да се съкрати чакането за прием в медицинските кабинети, удължено от строгите хигиенни мерки и закъсненията, натрупани по време на карантинния период.

В САЩ всички ограничения пред достъпа до дистанционни консултации бяха вдигнати, както и някои правила за опазване на личните данни. Във Великобритания по време на пандемията по-голямата част от всекидневните медицински консултации са били осъществени от разстояние.

Прогрес на телемедицината беше наблюдаван и в Индия, на която се падат 8,6 професионални медици на 10 хиляди души. Като се има предвид, че лекарското съсловие е съсредоточено предимно в градовете, а в Индия 70 процента от населението обитава селските райони, прогресът е обнадеждяващ. Епидемията принуди индийските власти да смекчат правилата, засягащи дистанционните консултации. В страната набързо се наложиха 18 центъра за телемедицина, които осигуриха скок в броя на прегледите на пациенти, живущи извън големите градски центрове. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
02 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
02 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
02 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
02 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
02 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
02 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
02 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
02 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
02 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
02 юли 2020

Случаен виц

Последни новини