Гранитът решава проблема със съхранението на ядрени отпадъци?

Човечеството се нуждае от сигурен начин за съхранение на ядрените отпадъци – място, на което сме сигурни, че ще бъдат изолирани в продължение на стотици хиляди години. Ако искаме да държим под контрол глобалното затопляне, ще трябва да открием подобно място за съхранение и на въглеродния диоксид.

Новопроведено изследване разкрива, че кристални скали, като гранита, притежават самозапечатващ механизъм, способен да съхрани течностите в продължение на милиони години.

Внимателен анализ на химичния състав и структурата на гранити от Япония и Великобритания разкриват, че когато течността навлезе в скалата чрез процепи, изминава най-много няколко сантиметра. Учените вярват, че калцият в скалата реагира с карбонатите в течността и образува миниатюрни кристали калцит, които запушват всички отвори и предотвратяват течове.

“Такова количество калцит в гранита е необичайно, а разпределението му означава, че почти сигурно се е образувал от малки количества течност във вътрешността на скалите”, казва Рой Вогелиус от Университета в Манчестър.

Стратегиите за съхранение на радиоактивни отпадъци трябва да бъдат внимателно премислени, но това е стъпка в правилната посока.

Синхрон: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини